Ειδήσεις

Αίτημα για Ένταξη Θεματος Ιπποκράτη στο Δημοτικό Συμβούλιο


Από το 2017 η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη που έχει τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ, κ.α. με την σύμφωνη γνώμη και των άλλων (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) «γαλαζοπράσινης απόχρωσης» παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου των κ.κ. Καραλαριώτου, Τζανακούλη, Νασιώκα, Διαμάντου, έχει προχωρήσει σε βιομηχανία αποδεσμεύσεων κοινόχρηστων (Κ.Χ.) και κοινωφελών χώρων (Κ.Φ.) σε όλη τη Λάρισα, με πρόσχημα τις δικαστικές αποφάσεις άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και την επίκληση οικονομικής αδυναμίας εγγραφής στον προϋπολογισμό του δήμου των αντίστοιχων ποσών που αφορούν στο κόστος των απαλλοτριώσεων. Πρόκειται για χώρους που προορίζονταν για πλατείες, σχολικές μονάδες, λέσχες πολιτισμού, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα, κτλ.

Με βάση τα παραπάνω απειλεί να αφήσει τον Πέρα Μαχαλά (συνοικία Ιπποκράτη) χωρίς πλατεία και λέσχη πολιτισμού, καθώς προτίθεται να προχωρήσει σε  άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε τμήμα του οικοπέδου Κ.Χ. 885 Α  (έναντι των σχολικών κτηρίων των 10ου Λυκείου- Γυμνασίου και 27ου δημοτικού σχολείου) και των πέριξ αυτών οδών Κορδάτου και Ηρακλειανού, όπως και της ανωνύμου οδού του  Ο.Τ. 885Γ. Επίσης δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια για το ακίνητο ΚΦ 917Γ – ΟΤ 917Β που περικλείεται από τις οδούς Ερμογένους, Χρηστομάνους, Ρηγίνου και Ηρακλείτου. Τα παραπάνω ακίνητα είχαν δεσμευθεί από την δημοτική αρχή Λαμπρούλη το 1980 για τη δημιουργία πλατείας– παιδικής χαράς – πολιτιστικού κέντρου.  Με ευθύνη των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ακολούθησαν, ο χώρος αυτός δεν απαλλοτριώθηκε και έτσι μετά το πέρας του χρονικού ορίου της 15ετίας που προβλέπει ο νόμος και ύστερα και από την προσφυγή των ιδιοκτητών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας, οι χώροι αποδεσμεύτηκαν νομικά.

Όλα αυτά την στιγμή που και η σημερινή δημοτική αρχή Λάρισας μέσω της «έκθεσης αξιολόγησης» της, παραδέχεται ότι ο Ιπποκράτης, όπως και άλλες λαϊκές συνοικίες της πόλης, έχουν από τους χαμηλότερους συντελεστές (9,07%) σε κοινόχρηστούς (Κ.Χ.) και κοινωφελείς χώρους (Κ.Φ.) σε σχέση με την έκταση της συνοικίας. Ενώ την ίδια στιγμή αν εξετάσει κανείς το σχέδιο πόλης διαπιστώνει ότι αυτή η περιοχή της πόλης, όπως και άλλες αντιμετωπίζουν σημαντικούς φραγμούς επικοινωνίας και σύνδεσης με την υπόλοιπη πόλη εξαιτίας της φυσικής θέσης τους  (αντιπλημμυρικό ανάχωμα).

Παρόλα αυτά ο χώρος δεν θεωρήθηκε ούτε και από τη σημερινή δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη πρώτης προτεραιότητας, αντίθετα όπως φαίνεται στα σχέδια είναι να απαλλοτριώσει μόνο τα 5 στρέμματα για την κατασκευή πλατείας από πόρους που ευελπιστεί να πάρει κάποια στιγμή στο μέλλον από το πράσινο ταμείο. Ενώ σε τμήμα του ακινήτου (2 στρεμμάτων περίπου), που προβλέπονταν η κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, δεν δεσμεύονται να το απαλλοτριώσουν ούτε ο σημερινός δήμαρχος κ. Καλογιάννης, ούτε η υποψήφια δήμαρχος με τη ΝΔ κ. Καραλαριώτου.

 

Επειδή λοιπόν το θέμα που ανακύπτει για μια από τις πιο υποβαθμισμένες σε κοινόχρηστους χώρους συνοικία της πόλης είναι σοβαρό, ζητάμε να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου ώστε να συζητηθεί ολοκληρωμένα και να παρθούν αποφάσεις.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι

Κρίκης Πέτρος

Παζιάνας Γιώργος

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχίες για την Ακαδημία του Π.Α.Σ ΠΗΝΕΙΟΣ
Επόμενο άρθρο Διανομή τροφίμων στο Δήμο Κιλελέρ