«Άρχοντες κατεδίωξάν με δωρεάν… Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια από την παραίτησή μου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (υπεβλήθη στις 18.03.14 και δημοσιοποιήθηκε στις 29.03.14) προκείμενου, με τον πλέον επίσημο τρόπο, να αναγνωρισθεί ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα που επέβαλε ο ΟΟΣΑ ήταν ένα κραυγαλέο λάθος! Η ομολογία της αρμόδιας υφυπουργού ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του γάλακτος δεν έφερε τη διαφημιζόμενη μείωση της τιμής για τον καταναλωτή δεν αναμένω να αποτελέσει πρώτη είδηση, όπως επί ημέρες συνέβαινε σε πλείστα όσα κανάλια τον Μάρτη του 2014, τότε που αξίωναν επιτακτικά την άμεση εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ! Ήταν η εποχή που παρουσιαζόταν ως η θεραπεία δια πάσαν νόσον! Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου σε ερώτησή του αν «αληθεύουν τα δημοσιεύματα για επαναφορά της διάρκειας ζωής του γάλακτος στις 5 ημέρες ή είναι προεκλογικό τρικ».
Όπως υπογραμμίζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος:
«Στο κείμενο της παραίτησής μου πριν 5 χρόνια έγραφα ότι “στην ζωή μου έχω μάθει να βαδίζω την οδόν την στενήν” και διατύπωνα την ευχή “να αποδειχθεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος”. Η σημερινή προσωπική μου δικαίωση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και μεγάλο κόστος για τους κτηνοτρόφους, καθώς ο μόνος στόχος που υπηρετήθηκε από την επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος ήταν οι αθρόες εισαγωγές από χώρες που έχουν “λίμνες γάλακτος και βουνά από βούτυρο”!
Δεν μπορώ, όμως, να μην επισημάνω ότι η όψιμη αναγνώριση του λάθους γίνεται από την κυβέρνηση στην εκπνοή του βίου της, χωρίς αυτό να σημάνει πρακτικά κάτι, καθώς παραπέμπει σε συζητήσεις για επαναφορά της διάταξης “μετά από σχετική τεκμηρίωση προς τον ΟΟΣΑ”. Όπως, επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η διάρκεια του γάλακτος, που είχε περιοριστεί με την δική μου παραίτηση στις 7 ημέρες, απελευθερώθηκε πλήρως από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υποτίθεται θα την επανέφερε άμεσα στις 5 ημέρες με “τροπολογία Χαρακόπουλου” κατά τον χαρακτηρισμό της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Η σημερινή δικαίωση μου αφήνει μια πικρή γεύση, αλλά μου δίνει δύναμη να πορεύομαι με ακόμη μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μου, έστω κι αν γίνομαι δυσάρεστος σε μεγάλα συμφέροντα».
Η απάντηση της αρμόδιας υφυπουργού έχει ως εξής:
«Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Χαρακόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Επί της προηγούμενης Κυβέρνησης ξεκίνησε η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος και σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ με τον N. 4336/2015 (Α’ 94) και την Υποπαράγραφο Α.3: Ρύθμιση Διαφόρων Θεμάτων, η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος ορίζεται από τον παρασκευαστή δίχως όριο ημερών, ενώ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου “φρέσκο” στο γάλα.
Η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος με σκοπό την μείωση της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή απέδειξε στην πράξη πως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αντιθέτως δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στην τιμή πώλησης από τους κτηνοτρόφους. Για το λόγο αυτό προσανατολιζόμαστε άμεσα στην επαναφορά της διάταξης που ίσχυε πριν την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, μετά από σχετική τεκμηρίωση προς τον ΟΟΣΑ».