«Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα έθνος από την αρχή.Ωστόσο, η Ευρώπη θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμη και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον 21ο αιώνα, σεβόμενη τις εθνικές ευαισθησίες των μελών της και αποτρέποντας τις ακραίες φωνές από τονα οικειοποιούνται αρχές και αξίες του ενωσιακού οικοδομήματος.»
Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, που συνεδρίασε με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με θέμα τομέλλον της Ευρώπης.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού καλωσόρισε τους Γάλλους ομολόγους του, ευχαριστώντας τη Γαλλία για την προσφορά της στο ελληνικό Έθνος και τη στήριξη της χώρας στην ΕΕ, σημείωσε:
«Η Στρατηγική Ατζέντα 2019-2024 και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 αναδεικνύουν μεγάλες προκλήσεις:
Η πρώτη αφορά τη μακροοικονομική σύγκλιση και τον δημοσιονομικό μας προγραμματισμό. Αν η κρίση κατέδειξε κάτι πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι το ζήτημα των πόρων. Οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών των κρατών μελών παραμένουν και σε ορισμένες περιπτώσεις εντείνονται. Θα πρέπει να υπάρξει εκτενής διάλογος, ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά των πόρων προς τις οικονομικά αδύναμες χώρες και όχι δανείων.
Η δεύτερη πρόκληση αφορά το μεταναστευτικό. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων από την FRONTEX και την πολιτική ασύλου με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου. Οφείλουμε να διακρίνουμε το μεταναστευτικό φαινόμενο από το προσφυγικό. Το δικαίωμα στην διεθνή προστασία είναι ιερό, όμως η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο αναπτυξιακό ζήτημα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του. Όπως είχα τονίσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, πριν από έναν μήνα, στο Βελιγράδι είναι ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης, ώστε να μην φεύγουν οι άνθρωποι αυτοί από τις εστίες τους».
Προσθέτως, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ αναφέρθηκε στο «οικονομικό πρότυπο ανάπτυξης της ΕΕ», τονίζοντας:
«Το κοινωνικό κράτος δικαίου αποτελεί μέρος της ταυτότητας της ενωμένης Ευρώπης και θα πρέπει να διασφαλίσουμε, με κάθε τρόπο, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όλων των πολιτών. Με βάση το κοινωνικό πρόσημο, καλούμαστε να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες μας, επενδύοντας στην ψηφιακή πολιτική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την εφαρμογή της στην αγροτική παραγωγή, καθώς και να στηρίξουμε την οικονομική ελευθερία και την επιχειρηματικότητα».
Κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση της Ένωσης, υπογραμμίζοντας:
«Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε την συζήτηση για την εκλογή των Προέδρων της Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ απευθείας από τη βάση, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας και η ενωσιακή εξουσία να ασκείται εγγύτερα στους πολίτες».