«Έλλειμμα Δημοκρατίας, εντός του οποίου προκαλείται ολική αποσάθρωση της Εκπαίδευσης», καταλόγισε στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις τρείς βαθμίδες Εκπαίδευσης, τονίζοντας:
«Οι συνθήκες, που βιώνουμε είναι απαράδεκτες για τον κοινοβουλευτισμό, αφού η Κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει νύχτα κυριολεκτικά, ένα Νομοσχέδιο 226 άρθρων και 1120 σελίδων με την διαδικασία του επείγοντος, την περίοδο που κλείνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι σχολικές μονάδες ενόψει του Πάσχα, προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις.
Η Παιδεία έχει ζωτική σημασία για το μέλλον της χώρας και θα έπρεπε να διαφυλάσσεται και να προάγεται η αποτελεσματικότητά της, με σεβασμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα μαθητών, φοιτητών και καθηγητών».
Ακολούθως, ο κ. Κέλλας, ανέδειξε ζητήματα, που δημιουργούνται από τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου, επισημαίνοντας:
«Όπως και με τις απορροφήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΕΚΠΑ και του ΓΠΑ, ισοπεδώνετε ακαδημαϊκά τμήματα και θέτετε σε κίνδυνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών και των αποφοίτων. Αποστερείτε ακαδημαϊκές γνώσεις και κατάρτιση από τους μελλοντικούς πτυχιούχους, αυξάνοντας, συγχρόνως, τον αριθμό ομοειδών τμημάτων, που θα παράγουν ανέργους. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι στην απορρόφηση των ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας – Θράκης και του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, εντάσσετε του Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς σε τμήμα Φυσικής, τους Μηχανολόγους Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου σε τμήμα Χημείας, μέχρι και τους Μηχανολόγους Οχημάτων σε τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, που ουδεμία σχέση έχουν με τις επαγγελματικές προοπτικές και τις επιλογές που έχουν κάνει οι φοιτητές.
Δημιουργείτε στην Πάτρα τέταρτη Νομική Σχολή, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις των δικηγόρων σε σχέση με την επαγγελματική τους αποκατάσταση».
Στη συνέχεια, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, αναφορικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόνισε:
«Μετά από 4,5 χρόνια φέρατε ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων ρυθμίσεων πραγματοποιώντας επιστροφή στο παρελθόν και προκαλώντας πλήρη σύγχυση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς».
Τέλος, ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας “να ληφθεί μέριμνα για την ισοτιμία των πτυχιούχων των ΑΤΕΙ παρελθόντων ετών με τους μελλοντικούς αποφοίτους”.