Την ασυνέπεια λόγων και έργων του πρωθυπουργού και της αρμόδιας υπουργού κ. Γεροβασίλη, για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την έγκαιρη αναβάθμισή της -πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινάει την1η Μαΐου- καυτηρίασε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη βουλή κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της «Έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την ανάλυση των υποκείμενων αιτιών και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα».
Ο κ. Χαρακόπουλος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι σημείωσε ότι «για τις ευθύνες της Κυβέρνησης δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω. Οι παραιτήσεις που ακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου, στην οποία αλληλοσυγχαίρονταν οι πρωταγωνιστές εκείνης της ανείπωτης τραγωδίας, μιλώ για την πολιτική και τη φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των Σωμάτων Ασφαλείας, είναι έμμεση αναγνώριση των λαθών και των παραλείψεων που υπήρξαν. Θα ανέμενε, λοιπόν, κανείς ότι μετά από αυτή την ανείπωτη τραγωδία να τρέξουν όλα πολύ πιο γρήγορα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη νέα αυτή αρχή στις 8 Αυγούστου του 2018. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2018 σε αυτή την αίθουσα είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος μας ενημέρωσε για το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ρωτήσαμε, λοιπόν, την παριστάμενη υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την κ. Γεροβασίλη, πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η νέα αρχή, πότε θα μας φέρει τη νέα θεσμική πρωτοβουλία στη Βουλή. Η υπουργός μάς είπε ‘‘αρχές του χρόνου θα είναι έτοιμο’’, και μάλιστα γύρισε στον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Ταφίλη, και είπε: ‘‘έτσι δεν είναι κ. Ταφίλη;’’. Ο κ. Ταφίλης απαντά ‘‘στο πρώτο δεκαήμερο’’, και η κ. Γεροβασίλη σχολιάζει ‘‘το κάνω αυτό για να δεσμεύεται ο κύριος Ταφίλης γιατί πρέπει η καινούργια αντιπυρική περίοδος να βρει τη χώρα θωρακισμένη’’. Όπως ξέρετε η νέα αντιπυρική περίοδος ξεκινάει σε λίγες μέρες, την 1η Μαΐου, και ακόμη δεν έχουμε το νομοσχέδιο».
Το στέλεχος της αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην Έκθεση που παρουσιάστηκε υπογράμμισε ότι «δύο είναι τα βασικά θέματα» που τίθενται: «Το πρώτο είναι η δημιουργία και η λειτουργία του ΟΔΙΠΥ και νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί στη χώρα έχουμε πολλούς δημόσιους φορείς που ασχολούνται με την πυρόσβεση, έχουμε κάθετες δομές, αλλά απουσία οριζόντια διασύνδεσης και συνεργασίας. Το δεύτερο είναι η δημιουργία του Δασικού Σώματος. Εκεί χρειάζεται να γίνει ακόμη περισσότερη συζήτηση και τούτο διότι καταργήθηκε το 1998 η δασοπυρόσβεση από το Δασικό Σώμα και πέρασε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Δεν ξέρω εάν μια μικρή χώρα μπορεί να έχει δύο σώματα ταυτόχρονα, γιατί λέτε ότι σε ορίζοντα πενταετίας οι δασικές υπηρεσίες θα αναλάβουν και την πυρόσβεση σε αμιγώς δασικές περιοχές. Θα βοηθούσε να είχαμε μια καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται σε χώρες με ομοειδή δεδομένα με εμάς, είτε του ευρωπαϊκού νότου ή άλλων χωρών. Υπάρχει και εκεί δεύτερο σώμα δασοπυρόσβεσης;».
Ο κ. Χαρακόπουλος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας ότι «καμία έκθεση δεν είναι η εξ αποκαλύψεως αλήθεια και μπορεί να επιδέχεται βελτιώσεων και παρατηρήσεων. Θα είχε ενδιαφέρον, επί της εκθέσεως αυτής να είχαμε παρατηρήσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία, την αεροπορία και το στρατό, που συμβάλλουν επίσης στην πυρόσβεση, την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, την αυτοδιοίκηση, που και αυτή έχει ένα μεγάλο μέρος ευθύνης».