Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες με πυρηνόκαρπα


Πολλοί σημαντικοί είναι οι εχθροί αλλά και οι ασθένειες που πλήττουν αυτό το διάστημα τις καλλιέργειες με πυρηνόκαρπα. Πιο αναλυτικά:

Έντομα

Αναρσια

Οι συλλήψεις των ακμαίων των εντόμων ανάρσιας, γραφολίθας και φυλλοδέτη στις περιοχές Τυρνάβου και Αγιάς κυμαίνονται γενικά σε μικρούς πληθυσμούς, με ελάχιστες κατά τόπους εξαιρέσεις, στις οποίες δεν υπήρξε περαιτέρω αυξητική τάση των συλλήψεων.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός συλλήψεων είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα. Για το λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ανά ημέρα. Αυξητική τάση αυτής της αναλογίας πρέπει να τους κινητοποιεί προκειμένου να επέμβουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μετά από 7─10 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να εντείνει τη δραστηριότητα των εντόμων. Αντιθέτως, πτώση της θερμοκρασίας συχνά περιορίζει σημαντικά τη δραστηριότητα των ακμαίων.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το σύνολο του πληθυσμού των ακμαίων ενός εντόμου δεν εμφανίζεται μαζικά (μέσα σε μία ή λίγες μέρες), αλλά η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα με το έντομο και κυρίως τις καιρικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης της διακύμανσης του πληθυσμού των ακμαίων με φερομονικές παγίδες, προκειμένου να προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η στιγμή των επεμβάσεων, καθώς και η ανάγκη επανάληψής τους.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συλλήψεων ανά ημέρα δεν είναι πάντα ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο οι παραγωγοί πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να ελέγχουν δειγματοληπτικά, καλύπτοντας όλη την έκταση του οπωρώνα, για την ύπαρξη προσβολών στους καρπούς και στην τρυφερή βλάστηση, καθώς και για αποθέσεις ωών των  εντόμων.

Συστήνεται η χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων που να καταπολεμούν ταυτόχρονα και τα τρία έντομα.

 

Αφιδες

Οι καιρικές συνθήκες και η τρυφερή βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσμών αφίδων. Οι αφίδες προκαλούν έντονη παραμόρφωση της νεαρής βλάστησης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και φορείς ιδιαίτερα καταστρεπτικών φυτοπαθογόνων ιώσεων Σε οπωρώνες που παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

 

Κοκκοειδη

Για την καταπολέμηση των κινητών μορφών των εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή, συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, μόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολή από τα έντομα.

Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται ο ψεκασμός μόνο των προσβεβλημένων δένδρων του οπωρώνα και η πλήρης κάλυψη του κορμού και των βραχιόνων με το ψεκαστικό υγρό. Η καταπολέμηση των κοκκοειδών είναι δυνατό να συνδυαστεί με εκείνη για την ανάρσια και τη γραφολίθα.

 

Ραγολετιδα

Τα ακμαία του εντόμου εισάγουν αυγά στο εσωτερικό των καρπών όταν αυτοί φθάσουν στο στάδιο της αλλαγής χρώματος, δηλ. όταν αποκτούν κιτρινωπό ή κιτρινορόδινο χρώμα. Σύντομα από τα αυγά εκκολάπτονται οι προνύμφες (σκουλήκια), οι οποίες κατατρώγουν το εσωτερικό των καρπών. Σε μεγάλους πληθυσμούς η ζημιά μπορεί να είναι σημαντική, ιδιαίτερα στις πιο όψιμες ποικιλίες.

Μέχρι τώρα στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δεν διαπιστώθηκε δραστηριότητα των ακμαίων του διπτέρου.

Ωστόσο, για την προστασία των καρπών στις περιπτώσεις των οπωρώνων που δεν έχει εγκατασταθεί δίκτυο φερομονικών παγίδων, συστήνεται προληπτικός ψεκασμός στο στάδιο αλλαγής χρώματος των καρπών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Επειδή ο χρόνος μεταξύ έναρξης προσβολής και συγκομιδής είναι μικρός, να δοθεί μεγάλη προσοχή στην επιλογή των εντομοκτόνων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος υπολειμμάτων στους καρπούς.

 

Ασθένειες

 

Μονιλια

Ο μύκητας προσβάλει τους καρπούς από πληγές (σχισίματα από έντονες βροχοπτώσεις ή ακανόνιστα ποτίσματα, χαλαζόπτωση). Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (άστατος, βροχερός και υγρός καιρός) ευνοούν σημαντικά την εμφάνιση της ασθένειας.

Συστήνεται στους καλλιεργητές να έχουν συνεχώς προστατευμένο τον οπωρώνα τους με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, τουλάχιστον όσο διαρκεί η περίοδος έντονης αστάθειας του καιρού.

Επίσης, συστήνεται η διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή.

Κατά την επιλογή του μυκητοκτόνου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

 

Ωιδιο

Η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών από το παθογόνο φθάνει μέχρι τη σκλήρυνση του πυρήνα και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των βλαστών. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιμες και τις ευαίσθητες ποικιλίες. Για την προστασία των καρπών και της τρυφερής βλάστησης από την ασθένεια, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.

Εφόσον επικρατεί ξηρός καιρός με μεγάλη ηλιοφάνεια, οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος, μέχρι το τέλος της περιόδου ευαισθησίας.

 

Κορυνεο

Οι παρούσες καιρικές συνθήκες ευνοούν την μυκητολογική ασθένεια. Συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο όσο διαρκεί η περίοδος έντονης αστάθειας του καιρού.

.Ένας τέτοιος ψεκασμός είναι απαραίτητος ιδίως σε όσους οπωρώνες δεν εφαρμόστηκε καταπολέμηση του μύκητα κατά την πτώση των πετάλων.

Κατά την επιλογή του μυκητοκτόνου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

 

 

Κυλινδροσποριωση

Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας. Συστήνεται στους καλλιεργητές να έχουν συνεχώς προστατευμένο τον οπωρώνα τους με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, τουλάχιστον όσο διαρκεί η περίοδος έντονης αστάθειας του καιρού.

Κατά την επιλογή του μυκητοκτόνου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

 

 

Σύσταση: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

 

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Αποζημιώστε τους χαλαζόπληκτους Αγιάς, Τεμπών και Κιλελέρ!
Επόμενο άρθρο Το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Κιλελέρ παρουσιάζει το έργο Η Μπιζού είναι αλλού