Ειδήσεις

Η ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του Ε.Κ.Λ. στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση


Εκ μέρους της διοίκησης του Ε.Κ.Ν.Λ, απευθύνω ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό, σε όλους εσάς που είστε παρόντες στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωσή μας, διαδηλώνοντας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Χαιρετίζω επίσης τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, τους σπουδαστές-μαθητές και τις γυναίκες, που ενώνουν μαζί μας τη δύναμη τους στον αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την κυβέρνηση, τα μονοπώλια, την Ε.Ε, που τσακίζουν τη ζωή μας, για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Εκφράζουμε την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη μας στους εργάτες όλου του κόσμου, που αγωνίζονται ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, που γίνονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σκορπώντας τον θάνατο, καραβάνια προσφύγων, στους οποίους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την προσπάθεια επιβολής από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ε.Ε ως προέδρου του Γκουαίδο ή άλλου αχυράνθρωπου των ιμπεριαλιστών.

Καταγγέλουμε την κλιμάκωση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ εναντίον των λαών της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων για τη ζωή και το μέλλον τους.

Με τη σημερινή απεργία και συγκέντρωσή μας, τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά, την κορυφαία ημέρα της ταξικής πάλης των εργατών όλου του κόσμου, ποτισμένη και με το αίμα εργατών που έδωσαν την ζωή τους στον πιο ιερό σκοπό: Στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε τους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας, από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγου την πρωτομαγιά του 1886 που τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και επέβαλαν το 8ωρο, των νεκρών καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 από τους Γερμανούς ναζί, τους εκτελεσμένους κομμουνιστές προέδρους του ΕΚΝΛ, Κώστα Ζιώτα το 1944 από τους ιταλογερμανούς φασίστες και Τάκη Γαργαλιάνο το 1949, από τους ντόπιους φασίστες, προγόνους της Χ.Α.  Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, για να ζήσουμε χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά και ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η θυσία των εργατών του Σικάγου πριν 133 χρόνια, διδάσκει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται.

Γι’ αυτό, τον δύσκολο, αλλά απολύτως αναγκαίο δρόμο της ταξικής σύγκρουσης με την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, που βάδισαν οι εργάτες του Σικάγου, πρέπει να συνεχίσουμε σήμερα πιο αποφασιστικά, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικές διαχείρισής του, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του, χθες της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, σήμερα η δήθεν αριστερή του ΣΥΡΙΖΑ, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, όπως η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, αλλά και οι Περιφέρειες και Δήμοι, έχουν οδηγήσει την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, σε μια αθλιότητα δίχως τέλος, για χάρη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για να σωθεί η χώρα όπως υποστηρίζουν ψευδώς! Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 1% του πληθυσμού της χώρας μας, έχει το 56% του πλούτου, ενώ 62 άνθρωποι έχουν το 50% του ΑΕΠ όλης της γης!

 Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους σε Περιφέρεια και Δήμους, πασχίζουν να επανέλθει το καπιταλιστικό σύστημα στην φάση της ανάπτυξης, η οποία όμως θα είναι το ίδιο οδυνηρή για τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, ενώ ωφελημένο θα είναι ξανά το κεφάλαιο!

Κανένας από τους πάνω από 700 εφαρμοστικούς νόμους των 3 μνημονίων, δεν καταργήθηκε. Εδώ θα είναι τα ματωμένα πλεονάσματα, η επιτροπεία ως το 2060, η μεγάλη ανεργία, η μερική απασχόληση, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, το χτύπημα των ΣΣΕ, των εργασιακών σχέσεων, η υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, η φοροληστεία, οι πλειστηριασμοί λαικών κατοικιών, οι τεράστιες ελλείψεις σε έργα και υποδομές στους τομείς της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, του περιβάλλοντος.

 

Τα βάσανα της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ, δεν θα έχουν τελειωμό, αν δεν οργανωθεί και δεν ξεσηκωθεί η πλειοψηφία που στέκει ακόμα παθητική, για να ανατρέψει όχι μόνο την σημερινή και κάθε άλλη αστική κυβέρνηση, αλλά και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης, μπροστά στις εκλογές, προσπαθούν να παγιδέψουν, να φέρουν την λαϊκή δυσαρέσκεια στα μέτρα τους! Με νέα ψέματα και απάτες προσπαθούν να περάσουν την λογική του τάχα “μικρότερου κακού”.

Η κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν “θετικών μέτρων”, που μένουν να υλοποιηθούν στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας, εννοώντας τα ψίχουλα, είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των λαικών στρωμάτων. Ακόμη κι αυτά δεν θα δινόταν αν δεν υπήρχαν οι αγώνες του εργατικού κινήματος, με την καθοριστική συμβολή του ΠΑΜΕ.                

Η αύξηση 56 ευρώ μεικτά τον μήνα στον κατώτερο μισθό, δεν μπορεί να κρύψει ότι για 4 χρόνια η κυβέρνηση εφάρμοζε τον άθλιο μισθό των 586 ευρώ μεικτά και τον υποκατώτατο των 511 ευρώ μεικτά, ότι αρνήθηκε να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ όπως υπόσχονταν, αλλά έβαλε σε εφαρμογή τον άθλιο νόμο Βρούτση της Ν.Δ, με τις ψήφους και της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του Λεβέντη, με τον οποίο καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίζει τον κατώτερο μισθό η εκάστοτε κυβέρνηση, με βάση τις αντοχές όπως λέει της οικονομίας και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Επιπλέον δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή η πενιχρή αύξηση δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και ότι η εφαρμογή αργότερα της μείωσης του αφορολόγητου θα την εξανεμίσει, ενώ διατηρεί τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς της πλειοψηφίας των μισθωτών, που είναι χωρίς ΣΣΕ.

Αποτελούν πρόσκληση τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, ότι μειώνει την ανεργία, «αποκαθιστά τις αδικίες”, ότι «έσωσε τις συντάξεις»!

Πως; Με το μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε δύο εργαζόμενους, με τα 2μηνα, τα 8μηνα;  Με το ότι πάνω από 500 χιλιάδες άνεργοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά;

Ποιες συντάξεις έσωσε; Αυτές που κόπηκαν 21 φορές τα τελευταία χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ, και πριν από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ και διατηρούνται άθικτες;

Ξεχνάνε ότι με το 3ο μνημόνιο, αύξησαν τις κρατήσεις στον κλάδο υγείας στις κύριες, από το 4% στο 6% και στις επικουρικές από 0% σε 6%;  Ότι επέβαλαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που ήταν μια ανακούφιση για χαμηλοσυνταξιούχους;

Ότι προχώρησαν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και μείωσαν 20% τις κατώτερες συντάξεις σε όσους νέους συνταξιούχους δεν συμπλήρωσαν τα 67;

Καμιά σύνταξη δεν έσωσαν. Το αντίθετο. Με το νόμο Κατρούγκαλου άρχισε η περικοπή των υφιστάμενων κύριων και επικουρικών, αλλά και των συντάξεων για όσους βγαίνουν στην σύνταξη μετά τον Μάη του 2016 και η αναβολή της μείωσης και για τους παλιούς συνταξιούχους θα επανέλθει αργότερα.

Είναι εμπαιγμός, τα όσα λέει η κυβέρνηση, ότι κράτησε όρθια τη δημόσια εκπαίδευση, όταν οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, καλύπτονται με 30.000 εκπαιδευτικούς που παραμένουν επι χρόνια αναπληρωτές και πετιούνται στην ανεργία με το νέο σύστημα διορισμών, όταν οι εργατικές-λαικές οικογένειες πληρώνουν 1.630 δις. το χρόνο για την μόρφωση των παιδιών τους, όταν μετατρέπει το σχολείο σε κέντρο παπαγαλίας και συνεχών εξετάσεων, όταν πρωτοστατεί στην επιχειρηματική-ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, αναγνωρίζει με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε τα ιδιωτικά κολλέγια και εξισώνει τα πτυχία τους με αυτά των ΑΕΙ, στην υποβάθμιση των σπουδών μέσω συγχωνεύσεων, δήθεν πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ. Ενώ λέει ότι δεν έχει χρήματα για φοιτητικές εστίες, μείωσε την φορολογία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων από το 15% στο 10%.

Αυτήν την αντιλαική πολιτική υπηρετούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ο κοινός παρονομαστής τους είναι η προσήλωσή τους στο στόχο της καπιταλιστικής κερδοφορίας που απαιτεί τη θυσία των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα με την αντεργατική πολιτική στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών, που τα ονομάζει απατηλά «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας», στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και αλλού, εμπλέκοντας τη χώρα μας όλο και πιο πολύ σε πολεμικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, για το μοίρασμα των αγορών, των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο και ορμητήριο των ιμπεριαλιστών απέναντι σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, δεν είναι αθώες, ούτε παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας, αλλά παίρνει ενεργά μέρος σε 13 Νατοϊκές επεμβάσεις. Υπέγραψε την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, για να βάλουν πιο γερά «πόδι» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε στα Βαλκάνια, όπως έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όχι για αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά για την αναβάθμιση της ελληνικής πλουτοκρατίας στον καβγά της με τις αστικές τάξεις της Τουρκίας και άλλων χωρών.

Όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε δύο χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες νατοϊκές βάσεις, στη Λάρισα που  παραχώρησε την 110 Π.Μ για τα κατασκοπευτικά ντρόουνς των ΗΠΑ, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, στο Άκτιο, στη Σύρο, κ.α. Δίνει κάθε χρόνο, 4 δις. ευρώ συνδρομή στο ΝΑΤΟ.

 

Καμία εμπιστοσύνη προς τη σημερινή ή άλλη αστική κυβέρνηση, καμία αυταπάτη ότι το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε είναι εγγυητές της ειρήνης, των συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Το βλέπουμε από την τουρκική επιθετικότητα, από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η ιστορία του είναι γεμάτη πολέμους, χούντες και τρομοκρατία των λαών. Το ΝΑΤΟ είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, που δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Όπου πάει σπέρνει θάνατο και καταστροφή.

 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

 

Κανείς να μην παραπλανηθεί ξανά, απο τα όσα απατηλά λένε η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, τα στελέχη τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους, ότι με την καπιταλιστική ανάπτυξη και την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, θα αλλάξει η ζωή του λαού προς το καλύτερο, ούτε να δεχθεί να ζει με τα ψίχουλα που μοιράζουν προεκλογικά, αυτοί που κλέβουν τα «καρβέλια» απο τον λαό, για να στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο.

Καμία ανοχή σ’ αυτές τις πολιτικές, καμία αυταπάτη και μείωση των απαιτήσεων, ούτε απογοήτευση. Κανείς εργαζόμενος, να μην επιβραβεύσει αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τους φορείς τους και στις κάλπες των ευρωεκλογών, των περιφερειακών, δημοτικών εκλογών και των βουλευτικών εκλογών, αλλά να δώσει ώθηση και με την ψήφο του στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας για ριζικές αλλαγές υπέρ των εργαζομένων, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το δρόμο τον δείχνουν το Ε.Κ.Ν.Λάρισας, μαζί με άλλα Ε.Κ, Ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ το οποίο φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής και πρωτοπόρας δράσης, που οργανώνουν ανυποχώρητα την πάλη της εργατικής τάξης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση εργοδοσίας, κυβερνήσεων και Ε.Ε  και στην επιχείρηση υποταγής των συνδικάτων στους σχεδιασμούς τους.

 

Την ώρα που η συνδικαλιστική μαφία των εργοδοτικών και κυβερνητικών στελεχών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ) που ελέγχει την ΓΣΕΕ και θέλει να συνεχίσει να την ελέγχει με την είσοδο στα όργανά της, όχι μόνο δεκάδων νόθων αντιπροσώπων, αλλά ακόμα και εργοδοτών ή διευθυντών, προκειμένου να κρατά χειροπόδαρα δεμένη την εργατική τάξη στα συμφέροντα της εργοδοσίας και της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης.

Τέτοιο συνέδριο-παρωδία επιχείρησαν να κάνουν και στην Καλαμάτα και στην Ρόδο σε πολυτελή ξενοδοχεία, ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των εργαζομένων, με μπράβους, αστυνομία και με 63 αντιπροσώπους που είναι εργοδότες, διευθυντές και νόθοι, αλλά δεν τους πέρασε.

Οι ταξικοί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, απέτρεψαν με αποφασιστικότητα τα άθλια σχέδια τους και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, γιατί η μάχη με τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων στα συνδικάτα δεν τέλειωσε. Συνέδριο στη ΓΣΕΕ πρέπει να γίνει και να είναι εργατικό, χωρίς εργοδότες, διευθυντές και νόθους.

 

Η καλοπληρωμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ομάδα Βασιλόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ), που έβαλε πλάτη στα μνημόνια και σε όλα τα αντεργατικά μέτρα, που όταν μπήκε στο γύψο το απεργιακό δικαίωμα, κάλεσαν τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν δικαιώματα στο μισθό και την κοινωνική ασφάλιση, να διαδηλώσουν με τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης, που ξεδιάντροπα λέει ότι η απεργία έφαγε τα ψωμιά της, που βρίσκονταν μαζί στις πλατείες με τους δήθεν αγανακτισμένους, που φώναζαν έξω τα συνδικάτα, που υπονόμευε κάθε εργατικό αγώνα, δεν μπορεί και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων, αλλά της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

 

Καμία ανοχή στην συνδικαλιστική μαφία! Απέναντι στην προσπάθειά της, από κοινού με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, να χειραγωγήσουν τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας να έχουμε τις δικές μας εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το σύνθημα: Έξω η εργοδοσία από τα συνδικάτα, πρέπει να γίνει υπόθεση πάλης κάθε εργαζόμενου και τίμιου συνδικαλιστή.

Σήμερα είναι επείγουσα ανάγκη η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η απομόνωση του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, η συσπείρωση νέων συνδικάτων και εργαζομένων με το ΠΑΜΕ!

 

Οργανωνόμαστε στα ταξικά σωματεία και στους χώρους δουλειάς, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

  • Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για όσους αμείβονται μ’ αυτόν, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Επαναφορά των ΚΣΣΕ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν καρατομηθούν και υπογραφή νέων, με αυξήσεις, με καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα για όλους.
  • Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού.
  • Πλήρη-σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Κυριακή αργία με νόμο.
  • Μαζικές προσλήψεις στη δημόσια παιδεία & υγεία. Λεφτά για παιδεία & υγεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!
  • Κατάργηση της τροπολογίας που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.
  • Μηνιαίο επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους άνεργους.
  • Επιστροφή όλων των κλεμμένων στους συνταξιούχους, καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια, Κ.Α. και παιδεία.
  • Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών σπιτιών και καταθέσεων εργατικών-λαικών οικογενειών.
  • Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45% στα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του.
  • Μονομερή διαγραφή του χρέους, να πληρώσει η πλουτοκρατία για την κρίση και τις λαικές ανάγκες.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με το λαό αφέντη στον τόπο του. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν!
  • Να φύγουν τα αμερικανικά ντρόουνς από την Λάρισα και να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  • Λέμε όχι στους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής, στον φασισμό, στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό, που καλλιεργούν οι αστοί και τα κόμματά τους, για να εγκλωβίζουν την εργατική τάξη στα συμφέροντα τους.

 

Η ζοφερή πραγματικότητα, που διαμορφώνει για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, ο καπιταλισμός και τα κόμματά του, δεν είναι μονόδρομος.

Υπάρχει διέξοδος! Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες,  προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το ιστορικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, καπιταλιστές, κυβερνήσεις και συνδικαλιστική μαφία, δεν θα επιτρέψουμε να παραχαραχτεί.

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητα, την εργατική αλληλεγγύη, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Με σωματεία εργατών, όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

 

Ομιλία Τ. Τσιαπλέ, προέδρου ΕΚΝΛ για 1η Μάη 2019

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα
Επόμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου: Επιλογή της δημοτικής αρχής η εγκατάλειψη των συνοικιών