Ειδήσεις

Μάξιμος: Το υπ. Εξωτερικών να δώσει σαφείς απαντήσεις για το Άγιο Φως


«Ως πολιτικό πρόσωπο που συμμετείχε στην αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός και την μεταφορά Του στην Ελλάδα, θέτω επισήμως, συγκεκριμένα ερωτήματα στην Ελληνική Πολιτεία για να υπάρξουν και σαφείς απαντήσεις. Ξέρετε η ιστορία του Αγίου Φωτός έχει ερωτηματικά όσον αφορά τη στάση κυβερνητικών στελεχών, σημαινόντων προσώπων και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δει απαξιωτικές δηλώσεις και τοποθετήσεις, κι αυτό όλο το υπόβαθρο  νομίζω ότι αρκεί για να θέσει κανείς τα ερωτήματα στο υπουργείο Εξωτερικών». Τα παραπάνω ανέφερε ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαράκοπουλος μιλώντας στον Ρ/Σ REAL FM και στον δημοσιογράφο κ. Μάνο Νιφλή.

Ο κ. Χαρακόπουλος ανακοίνωσε πως καταθέτει μαζί με τον βουλευτή κ. Θανάση Μπούρα, που επίσης συμμετείχε εκ μέρους της ΔΣΟ στην αποστολή στα Ιεροσόλυμα, ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις, για το πρόβλημα προέκυψε. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «αυτό που είθισται κάθε χρόνο είναι να γίνεται η υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, και προς τούτο υπάρχει και η συνδρομή της Εκκλησίας. Ο επιχώριος Μητροπολίτης Μεσογαίας οργανώνει την υποδοχή. Αιφνιδίως τα χαράματα που φθάσαμε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Απ’ όπου θα αναχωρούσαμε για τα Ιεροσόλυμα, πληροφορηθήκαμε ότι η επιστροφή μας δεν θα γίνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως μέχρι τότε γνωρίζαμε, αλλά θα γινόταν και πάλι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Και μάλιστα όταν υπήρξε αυτή η αιφνίδια αλλαγή του προγράμματος ο Μητροπολίτης Μεσογαίας δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, θεωρώντας ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της υποδοχής του Αγίου Φωτός. Αυτά είναι τα γεγονότα, επισήμως δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση ούτε από τον παριστάμενο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μπόλαρη, ούτε μέχρι στιγμής υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση της Ελληνικής Πολιτείας δια του Υπουργείου Εξωτερικών»

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε ότι «στην υποδοχή που έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο δεν υπήρχε ο μητροπολίτης των Μεγάρων, γιατί η περιοχή της Ελευσίνος υπάγεται στην εκκλησιαστική επαρχία των Μεγάρων. Εξ όσων πληροφορούμαι από τα ΜΜΕ υπήρξε ενόχληση και του Μητροπολίτη Μεγαρίδος δεν παρίστατο, δεν είχε ενημερωθεί, να παραβρεθεί ως όφειλε, στην υποδοχή του Αγίου Φωτός. Εκείνο που αξίζει να ειπωθεί είναι ότι χιλιάδες κόσμου ταλαιπωρήθηκε γιατί είχε ενημέρωση ότι  το Άγιο Φως θα δοθεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως κάθε χρόνο, και οι οποίοι δεν μπόρεσαν να έχουν αυτή την ιδιαίτερη ευλογία που θεωρούν οι ίδιοι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και νομίζω ότι υπήρξε και καθυστέρηση στην μεταφορά του Αγίου Φωτός σε διάφορους προορισμούς της χώρας, γιατί πριν φθάσουμε εκεί υπήρξε ενημέρωση ότι με ελικόπτερο θα μεταφερθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ελευθέριος Βενιζέλος, προκειμένου να προλάβουν τις πτήσεις που είχαν δρομολογηθεί για διάφορα σημεία της χώρας. Αλλά ούτε αυτό συνέβη, οδικώς έγινε η μεταφορά εξ όσων πληροφορηθήκαμε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Κατά τη γνώμη μου», υπογράμμισε ο κ. Χαρακόπουλος, «δεν μπορεί να υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές και πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις, γι’ αυτήν την εικόνα ανοργανωσιάς, έλλειψης συντονισμού, για να μην πω κάτι άλλο. Γιατί φοβούμαι ότι από το μυαλό όλων περνά ότι ήταν μια συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης του θρησκευτικού αισθήματος του ελληνικού λαού».

Προηγούμενο άρθρο Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης Γόννων
Επόμενο άρθρο Ο Άμλετ Γ’ από τη Θεατρική Ομάδα του ΕΠΑΛ Τυρνάβου