Ειδήσεις

Ο Άμλετ Γ’ από τη Θεατρική Ομάδα του ΕΠΑΛ Τυρνάβου


Την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 στις 8:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου «Μαξίμ» το ΕΠΑΛ Τυρνάβου με τη Θεατρική του Ομάδα παρουσιάζει τον «Άμλετ Γ’» και ταυτόχρονα τιμά τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου που διαμένουν στο Διμήνι Μαγνησίας, τα οποία θα παρακολουθήσουν την παράσταση. Τη διασκευή και την σκηνοθεσία έκανε ο καθηγητής, Σακατζής Δημήτρης, ενώ βοήθησε κι ο Γιουρούκης Αργύρης.

Ο «Άμλετ Γ’» είναι μία διασκευή της τρελής κωμωδίας «Άμλετ Β’» που έγραψε ο Σαμ Μπόμπρικ, είναι βασισμένη στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ κιαποτελεί μία ανατρεπτική μεταφορά στο σχολικό συγκείμενο. Η κεντρική ιδέα της διασκευής βασίζεται στην άποψη ότι το σχολείο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, περισσότερο δημοκρατικού και ειρηνικού που διασφαλίζει πλήρως τα ατομικά δικαιώματα όλων και ιδιαίτερα των παιδιών, σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Όλα ξεκινούν όταν το φάντασμα του Διογένη του Κυνικού πείθει τον Άμλετ να ξαναπάει στο σχολείο. Η πρώτη ημέρα στο σχολείο και ο λόγος που εκφωνούν οι επίσημοι, η σχολική παράσταση, οι μαθητικές εκλογές και οι σχολικές εκδρομές εναλλάσσονται στην πλοκή του έργου και υπηρετούν τον τελικό στόχο. Ο Διογένης διαχειρίζεται το θυμικό του Άμλετ και την ασταθή συναισθηματική του κατάσταση, για να αναβιώσει στο σχολείο τις αρχές και τους κανόνες της Δημοκρατίας που υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα.

Στο διασκευασμένο σενάριο αποδίδεται έμμετρα η Διεθνής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), η οποία μελοποιήθηκε από τον μαθητή του ΕΠΑΛ, Χαλούλη Ηλία και ερμηνεύεται από τον ίδιο και την μαθήτρια Πιλλάτι Ελένη.

Η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση εντάσσεται ως Σχέδιο Δράσης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (2014-2020) της Ε.Ε, «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» που υλοποιείται από το «ΝΟΗΣΙΣ». Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης η Θεατρική Ομάδα συνεργάστηκε με: 1) το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου Λάρισας όπου οι επαγγελματίες του ΣΜουΘ παρέδιδαν μαθήματα θεάτρου στους μαθητές,2) το Μορφωτικό Σύλλογο Τυρνάβου ο οποίος παραχώρησε αφιλοκερδώς το χώρο όπου γινόταν τα μαθήματα. Τις στολές της παράστασης επιμελήθηκε αφιλοκερδώς η Ψύρρα Ελένη.

Δημιουργήθηκαν ομάδες μαθητών υπό την ευθύνη και την καθοδήγηση καθηγητών οι οποίες ανέλαβαν την ολοκληρωμένη παραγωγή και προώθηση της παράστασης. Πιο συγκεκριμένα: α) Ομάδα Προώθησης με υπεύθυνους καθηγητές τον Τσιμπρίδη Θεόφιλο και την Διαβάτη Μαρία και μαθητές τους, Μπαράκου Γεωργία και Στεφανίδη Νίκο, την αφίσα επιμελήθηκε ο μαθητής Παρασκευάς Παναγιώτης, β) Ομάδα Σκηνικών με υπεύθυνους καθηγητές τον Μακαριάδη Λάζαρο και την Πολίτη Βιργινία και μαθητές τους,Μπουλουμπάση Ελένη, Χάρη Φουρκιώτη, ΣίλβιΛέκα, ΦετάουΤζοάννα και Καζάνη Έλενα γ) Ομάδα Μουσικής με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μπρότση Κατερίνα και μαθητές τους,Χαλούλη Ηλία και Πιλλάτι Ελένη και δ) Ομάδα Ηχητικών με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιουρούκη Αργύρη και μαθητές τους Φράνκο Σέχου και Ντάλλα Ραφαήλ-Μάριο.

Στην παράσταση παίζουν οι μαθητές: Αναστασίου Δημήτρης (Άμλετ), Καλάι Ανέστης (Κλαύδιος), Παρασκευά Λένα (Οφηλία), Κοντογιάννη Ειρήνη (Γερτρούδη), Μπουλουμπάση Ελένη (Φάντασμα του Βασιλιά), Χιούσκα Λάζαρος (Φάντασμα του Διογένη του Κυνικού), Γκάνας Θανάσης (Πολώνιος), Καραλάζος Λάμπρος (Λαέρτης), Γεράκης Αντώνης (Οράτιος), Έσια Σάρα (Βερνάρδος), Τσιαμήτας Χρήστος και ΛέκαΣίλβι (Φραγκίσκος), Γκουντελίτσα Μαρία (Ρόζεκραντζ), ΦετάουΤζοάννα (Γκίλντενστερν), Κουκουλαρίνας Θωμάς (Νεκροθάφτης), Γκαραγκούνου Αρετή (Εκπρόσωπος Εξεγερμένων), Σταθόπουλος Δημήτρης, Δήμα Κατερίνα και Καραμπίνης Γεράσιμος (φωνές).

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Το υπ. Εξωτερικών να δώσει σαφείς απαντήσεις για το Άγιο Φως
Επόμενο άρθρο Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου