Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό είχε αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων με επικεφαλής την υπεύθυνη εκλογικού αγώνα κα Ιωάννη Κοντούλη. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα της Θεσσαλίας και άλλα ζητήματα της Περιφέρειάς.
Ο κ. Αγοραστός μιλώντας για τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα ζητήματα του περιβάλλοντος ανέφερε διεξοδικά όλα τα έργα που υλοποιεί η Αιρετή Περιφέρεια στον τομέα αυτό. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι η πολυνομία και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Εμείς ζητούμε να κωδικοποιηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία για να σταματήσει να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο αποποιούμενοι τις ευθύνες τους. Είναι ξεκάθαρο ότι προστατεύοντας το περιβάλλον εξασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε ο κ. Αγοραστός.
Αναφερόμενος στα οφέλη για την περιοχή και για τους πολίτες της του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας τόνισε τα εξής: «Το έργο αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικολογικό, εξυγιαντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, αντιπλημμυρικό έργο στα Βαλκάνια. Εδώ και ένα χρόνο πιέζουμε το υπουργείο να ολοκληρώσει τα έργα και να ξεκαθαρίσει το ασαφές και συγκεχυμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που το χαρακτηρίζει. Ζητάμε να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και να υπάρξει ένας και μοναδικός διαχειριστής, όποιος και αν είναι αυτός».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, που αποτελούσε αίτημα της Αιρετής Περιφέρειας, με 158 σημεία μέτρησης σε όλη τη Θεσσαλία, το οποίο θα αποτελέσει ένα αρκετά αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης της ποιότητας των υδάτων και θα συνεπικουρείται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη το μεγάλο έργο «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Ν. Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου» προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΡΑ αλλά και τα άλλα υδρευτικά έργα που σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Το ισοζύγιο της Θεσσαλίας στους υδάτινους πόρους είναι ως γνωστόν αρνητικό. Είναι συνεπώς όρος επιβίωσης για την Θεσσαλία η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθώς η περιβαλλοντική ερημοποίησή της είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει και στην οικονομική και κοινωνική ερημοποίησή της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε και το «Θεσσαλικό Καλάθι» αγροτικών προϊόντων. «Το καλάθι της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελείται από προϊόντα και από ενεργητικές πολιτικές που επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν την αγροτική οικονομία και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό με την βοήθεια της Αιρετής Περιφέρειας» επεσήμανε ο κ. Αγοραστός. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται ως προς την εφαρμογή πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων «Thess Agro» ώστε τα θεσσαλικά προϊόντα να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και να αποτραπούν φαινόμενα εισαγωγής αγροτικών αγαθών που «βαφτίζονται» θεσσαλικά αλλά δεν είναι τονίζοντας: «Οι υπηρεσίες μα πραγματοποιούν συχνούς ελέγχους αλλά ο στόχος μας είναι να λειτουργούμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά»
Επιπρόσθετα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε και για την πιστοποίηση προϊόντων Π.Ο.Π. «Αρνάκι» και «Κατσικάκι» Ελασσόνας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα πλέον να έχουμε τους πρώτους πιστοποιημένους παραγωγούς. Σημείωσε όμως και την προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε σε συνεργασία με τους παραγωγούς να υπάρξει μια ενιαία διαχείριση του τυρόγαλου με τρόπο περιβαλλοντικά αποδεκτό.
Παράλληλα ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε την θέση της Αιρετής Περιφέρειας σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον: «Η υγεία των πολιτών ούτε εμπορεύεται ούτε διαπραγματεύεται. Στο βωμό της οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των πολιτών»
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μάκης Κοφίδης, Τηλέμαχος Σπασίδης και Κων/νος Κούτσικος