Ειδήσεις

Μάξιμος: Η ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι μουσειακό είδος!


«Η ορθοδοξία, η εκκλησία στην καθ’ ημάς Ανατολή δεν είναι μουσειακό είδος, όπως, δυστυχώς, τείνει να γίνει στην καθολική και προτεσταντική Δύση, αλλά ζώσα παράδοση!». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε σύντομη τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση του νέου εξαμηνιαίου περιοδικού της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου «Αχιλλίου Πόλις», που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό της Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός λαμβάνοντας τον λόγο από τον συντονιστή της εκδήλωσης δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τράντα είπε τα εξής:

«Αξίζει ο δημόσιος έπαινος στον νέο μας δεσπότη, τον εμπνευστή αυτής της έκδοσης του περιοδικού της Μητροπόλεως “Αχιλλίου Πόλις”. Από την πρώτη στιγμή που η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος του εμπιστεύθηκε τη διαποίμανση της επαρχίας μας, της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις πρωτοβουλίες και τον λόγο του. Συγχαρητήρια, όμως, Σεβασμιώτατε αξίζουν και στους συντελεστές της έκδοσης, όσους βρίσκονται στο πάνελ, αλλά και όσους υπογράφουν κείμενα στο πρώτο αυτό τεύχος, και ανήκουν στους ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού, τους διανοούμενους, για τους οποίους καυχάται η πόλη μας.

Και η έκδοση αυτή επιβεβαιώνει ότι η ορθοδοξία, η εκκλησία στην καθ’ ημάς Ανατολή δεν είναι μουσειακό είδος, όπως δυστυχώς τείνει να γίνει στην καθολική και προτεσταντική Δύση, αλλά ζώσα παράδοση!

Χαίρομαι γιατί το περιοδικό της μητρόπολης, όπως ειπώθηκε από τον π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, είναι περιοδικό ταυτότητας, που δεν περιορίζεται στο χθες, αλλά βρίσκεται σε δημιουργικό διάλογο με το σήμερα και το αύριο. Είναι περιοδικό γνώσης αλλά κυρίως δημιουργικού προβληματισμού.

Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας. Γιατί με την επέλαση των social media, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Πετρουλάκης, βομβαρδιζόμαστε από όγκο πληροφορίας, συχνά άχρηστης, που καθιστά δυσχερή τη διασταύρωσή της είδησης. Είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, άλλωστε, η συζήτηση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τα γνωστά fake news.

Πιστεύω ότι στις ενότητες που ανακοινώσατε π. Θεμιστοκλή, θα πρέπει να προστεθεί μια ακόμη από το επόμενο τεύχος, ο αντίλογος αναγνωστών που θα ήθελαν να καταθέσουν παρατηρήσεις, σκέψεις ή διαφωνίες με κείμενα των συντακτών. Ο γνωστός ιστοριοδίφης της πόλης, ο γιατρός Νίκος Παπαθεοδώρου φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές για την ιστορία της βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου από τους βυζαντινούς χρόνους. Μακάρι η μελέτη του να αποτελέσει αφορμή για έρευνα κι από άλλους και να έρθουν στο φως κι αλλά στοιχεία που δεν γνωρίζουμε.

Με αυτές τις σκόρπιες σκέψεις εύχομαι το περιοδικό “Αχιλλίου Πόλις” να το αγκαλιάσει η λαρισαϊκή κοινωνία. Να είναι Καλοτάξιδο!».

Για τον πρώτο τόμο του περιοδικού μίλησαν εκτός του μητρόπολη κ. Ιερώνυμου, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Άγγελος Πετρουλάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Ντίνος Κόκκινος και ο γιατρός και ιστοριοδίφης κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου».

Προηγούμενο άρθρο Αγρυπνία στον Άγιο Αχίλλιο την Κυριακή 26 Μαϊου
Επόμενο άρθρο 101 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης 253 εκατ. ευρώ