Ειδήσεις

Κοιτίδα προόδου και ανάπτυξης η Λίμνη Κάρλα


      Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και ώρα 18.00 μ.μ παρουσιάζονται, σε ειδική ημερίδα, τα αποτελέσματα ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου, που αφορά τη λίμνη Κάρλα, με τίτλο «Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.ΒεΔε.Πη..)- “KarlaSchool”, που χρηματοδοτήθηκε από το «Πράσινο Ταμείο».

Η παρουσίαση του Έργου “Karla School, θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο “Τσικρίκη” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ( Ιάσονος – Γαμβέτα-Βόλος). Η έναρξή της έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 22:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι  συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης

Το εταιρικό σχήμα είχε συντονιστή το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”-Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και εταίρους α. τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού, β. την Εταιρεία Συμβούλων “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ” και γ. το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε  με υψηλή βαθμολογία, μεταξύ πολλών προτάσεων, από το Πράσινο Ταμείο (ΥΠΕΝ).

Στο διάστημα των δεκαοκτώ (18)  μηνών (1/12/2017-31/5/2019), οι σημαντικότατες δράσεις του “KarlaSchool”, που είχαν σχεδιαστεί, αλλά και υλοποιήθηκαν μεθοδικά και κατά τον καλύτερο τρόπο, από τους εταίρους του έργου, προσπάθησαν να αναδείξουν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη. Τη Λίμνη Κάρλα.

Ως ένα πρότυπο πεδίο ομαλής συμβίωσης του ανθρώπου και των ποικίλων δραστηριοτήτων του, (αγροτικές, κτηνοτροφικές, βιοτεχνικές), της επιστημονικής έρευνας και  της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας.

Τοπικός πληθυσμός, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ειδικοί επιστήμονες, οι φορείς υλοποίησης, το «Πράσινο Ταμείο» που χρηματοδότησε το έργο και το ευρύ κοινό, θα παραβρεθούν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του. Θα μιλήσουν επωφελούμενοι από τις δράσεις και θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες τους.

Εισηγητές  στην ημερίδα θα είναι ο εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου Δημήτρης Χωματίδης, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Ιφιγένεια Κάγκαλου-Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Σφουγγάρης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  Μανώλης Wallace, ο πρόεδρος του δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”-Συντονιστής του Έργου Κώστας Σκριάπας, ο συντονιστής του Φορέα Διαχ. Κάρλας Παντελής Σιδηρόπουλος ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΒΟ Σωτήρης Γκανάτσιος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Αργοναύτες “Κώστας Μοράρος, που έχει τον συντονισμό της ημερίδας .

Το πρόγραμμα αυτό έφτασε στο τέλος του με άριστα αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ σοβαρών Φορέων, με σημαντικό  επιστημονικό υπόβαθρο, οδηγεί σε πρόοδο και ανάπτυξη, όχι μόνο της επιστήμης ,αλλά και της κοινωνίας, συμβάλλοντας, παράλληλα και  στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν με τους εταίρους του έργου, τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και  Πελοποννήσου, τα ΚΠΕ Μακρυνίτσας και Κισσάβου-Ελασσόνας, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ο Δήμος Αγιάς, ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί εκπαιδευτές,  ερευνητικά κέντρα, εταιρίες πληροφορικής κ.ά.

Το  Έργο “KarlaSchool”  που, τυπικά, τελειώνει την 31η  Μαΐου 2019, θα είναι στη διάθεσή μας για τουλάχιστον άλλα τέσσερα (4) ακόμα χρόνια, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του www.karlaschool.gr, αλλά και μέσω των διαδικτυακών τόπων των φορέων υλοποίησης.

Έτσι όλο το υλικό: εκπαιδευτικό, ερευνητικό, εισηγήσεις, αποτελέσματα έρευνας, η Διαδικτυακή εφαρμογή Τηλε-εκπαίδευσης σχετική με τη Βιοποικιλότητα της Λίμνης Κάρλας, η εφαρμογή για τη βιοποικιλότητα της Λίμνης Κάρλας για  κινητά/tablets, αλλά και γενικότερα τα δεδομένα για τη διαχείριση των υδροβιότοπων και των οικοσυστημάτων σχετικών με το νερό, θα είναι στη διάθεση των επιστημόνων και των πολιτών με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Η Ημερίδα της παρουσίασης των αποτελεσμάτων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για το εξειδικευμένο, αλλά και για το ευρύτερο κοινό, αφού οι Φορείς υλοποίησης, οι επιστημονικοί συνεργάτες ,αλλά και οι εκπαιδευτές, θα παρουσιάσουν όλες τις πλευρές ,ενός σημαντικού έργου , που έχει προκαλέσει πανελλήνιο ,αλλά και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, για την καινοτομία του, τη σοβαρότητά του και την αποτελεσματικότητά του.

Μετά την πληροφόρηση για το έργο αυτό, οι συμμετέχοντες θα είναι ενήμεροι, γνώστες και με άποψη, για τις πρόσφατες δράσεις στο περιβάλλον του οικοσυστήματος της λίμνης Κάρλας, αλλά και τις προοπτικές και τη δυναμική που περικλείει ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της λίμνης Κάρλας, ως περιβαλλοντικού, αλλά και αναπτυξιακού έργου .

.

 

Προηγούμενο άρθρο 15ο Διεθνές Συνέδριο της Γεωλογικής Εταιρίας
Επόμενο άρθρο Ανταγωνισμός & Αγροδιατροφικός Τομέας