Ειδήσεις

Μέτρα προστασίας για τις καλλιέργειες με καρυδιά


Πολλοί και σημαντικοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που πλήττουν αυτό το διάστημα τις καλλιέργειες με καρυδιά. Πιο αναλυτικά:

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ

(Cydia pomonella)

Η πτήση της 1ης γενεάς του εντόμου βρίσκετε σε εξέλιξη, με τις συλλήψεις να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου των φερομονικών παγίδων.  Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται να παρατηρείται υψηλός αριθμός συλλήψεων.

Συνιστάται τακτική επιθεώρηση των παγίδων και των καρπών.  Σε περίπτωση αυξημένων συλλήψεων ή προσβολών, θα πρέπει να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Aluminium silicate (kaolin), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), chlorantraniliprole, Cydia pomonella granulosis virus, deltamethrin, fatty acid potassium salt, fenoxycarb, phosmet.

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ & ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ

(Gnomonia leptostyla & Xanthomonas arboricola pv. juglandis)

Και οι δύο ασθένειες έχουν κάνει κατά τόπους την εμφάνισή τους, με τα συμπτώματα της βακτηρίωσης να εντοπίζονται σε περιοχές με αυξημένη σχετική υγρασία.

Σε κτήματα όπου έχουν διαπιστωθεί προσβολές συνιστάται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Ακόμη και σε περιπτώσεις μη εμφάνισης των ασθενειών, οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να αμελούν τους προληπτικούς ψεκασμούς, ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για τις ασθένειες κλιματολογικές συνθήκες.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες

Ανθράκωση: boscalid, copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride, mancozeb, myclobutanil, pyraclostrobin.

Βακτηρίωση: bacillus amyloliquefaciens (former subtilis) qst 713, copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride.

Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση:  pkpfpfevolou@minagric.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο ΕΝΠΕ: Καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ