Ειδήσεις

Παν/μιο Θεσσαλίας: Προγράμματα Άσκησης Προσφύγων


Το εργαστήριό μας από το 2016 μέχρι σήμερα προσφέρει προγράμματα άσκησης προσφύγων. Αυτές τις μέρες, έκλεισε το τρίμηνο πρόγραμμα FutbolNet της Barcelona στο ΤΕΦΑΑ ΠΘ. Με μια μεγάλη γιορτή έκλεισε το πρόγραμμα FutbolNet της Barcelona στα Τρίκαλα. Τα παιδιά της ομάδας των Τρικάλων καθώς και της Λάρισας που συμμετείχαν στο αντίστοιχο πρόγραμμα, πήρανε μέρος σε ένα τελευταίο μικτό μίνι τουρνουά ποδοσφαίρου με πολύ κέφι.

Οι εκπαιδευτές από το ΤΕΦΑΑ με τους εθελοντές φοιτητές του τμήματος πέρασαν τρεις μήνες παίζοντας παιχνίδια και ποδόσφαιρο 2 φορές την εβδομάδα με μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών Ελλήνων,  και προσφύγων μαθητών της πόλης των Τρικάλων. Στόχος του προγράμματος δεν ήταν η εκμάθηση δεξιοτήτων ποδοσφαίρου, αλλά μέσα από το ποδόσφαιρο και το συνεργατικό παιχνίδι να διδαχθούν βασικές αρχές του αθλητισμού όπως τον σεβασμό, τη συνεργασία, την προσπάθεια και την ομαδική δουλειά με απώτερο στόχο την ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινωνία μας. Αυτό που καλλιεργήθηκε περισσότερο ήταν ο «σεβασμός». «Σεβασμό στους συμπαίκτες μου», «σεβασμό στην οικογένειά μου», «σεβασμό στους κανόνες του παιχνιδιού» «σεβασμό προς όλους». Καλλιεργήθηκε επίσης η ομαδική δουλειά και η συνεργασία. «Αν συνεργαστούμε, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα». Στο πρόγραμμα FutbolNet της Barcelona τα παιδιά άλλαζαν τους κανόνες και όριζαν κάθε φορά τους δικούς τους. Κανόνες που πάντα ευνοούσαν αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη και δεν συμμετείχαν τόσο ενεργά στο παιχνίδι. Οι εκπαιδευτές επαγρυπνούσαν για να αναδείξουν πάντα αυτά τα παιδιά. Εξάλλου το  μήνυμα του προγράμματος είναι «κανένα παιδί οφσάιντ» (Nochildoffside). Στον αγώνα δεν υπήρχαν διαιτητές και τα παιδιά ήταν υπεύθυνα για την τήρηση των κανόνων που τα ίδια θέτανε πριν την έναρξή του. Η βαθμολογία ήταν επίσης διαφορετική. Νικητής δεν ήταν πάντα η ομάδα με τα περισσότερα γκολ, αλλά η ομάδα που είχε προσπαθήσει περισσότερο, που είχε τηρήσει τους κανόνες και έκανε ένα τίμιο παιχνίδι.

Το ΤΕΦΑΑ ΠΘ εκπονεί προγράμματα άσκησης προσφύγων τα τελευταία χρόνια στη φιλοσοφία αυτή, και τα μέλη του εργαστηρίου ψυχολογίας γνωρίζουν προσωπικά τα περισσότερα παιδιά τα οποία έχουν παραστεί στο ΤΕΦΑΑ με αφορμή πολλών εκδηλώσεων. Η Μιούαν, μαθήτρια από τη Συρία, με μεγάλη χαρά είπε στο τέλος του προγράμματος σε μια εκπαιδεύτρια: «Κυρία σας αγαπώ. Θέλω να πω ευχαριστώ για όσα κάνετε για εμάς. Περάσαμε πολύ ωραία». Ο Μοχάμεντ από το Ιράκ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, έφτιαξε μπλούζα με το όνομα εκπαιδεύτριας του προγράμματος και της αρχής που δουλεύτηκε στο πρόγραμμα που ήταν «respect». Είπε: «κυρία, όταν βάλω γκολ θα φοράω αυτή την μπλούζα κάτω από την μπλούζα της Barcelona και θα τη δείξω σε όλους». Οι εκπαιδευτές του προγράμματος παρείχαν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά με την επικουρική βοήθεια εθελοντών φοιτητών του ΤΕΦΑΑ ΠΘ που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και βραβευτήκαν για την εθελοντική τους προσφορά στο τέλος του προγράμματος FutbolNet της Barcelona.

Το σπουδαίο αποτέλεσμα όλων αυτών των προγραμμάτων είναι πως τελικά όλα τα παιδιά μπορούν να γίνουν μια παρέα ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, εθνότητα, πολιτισμό και πως σύμφωνα με το μότο του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ ΠΘ «όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά και όλοι είμαστε ίσοι».

Το πρόγραμμα στηρίχθηκε σε μια πρωτοβουλία του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (DRC Greece) τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με την υποστήριξη του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την e-trikala και υλοποιήθηκε για τρεις μήνες, 2 φορές την εβδομάδα στο ΤΕΦΑΑ ΠΘ από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής.

 

Προηγούμενο άρθρο Πλημμύρισε καλλονές το Fashion City Outlet
Επόμενο άρθρο Τουρνουά αγώνων ομάδων Παλαιμάχων Π.Α.Ο.Κ., ΑΡΗ, Ηρακλή & Α.Ε.Λ.