Ειδήσεις

Ντοκιμαντέρ «Citizen Europe» στον θερινό κινηματογράφο


Το ντοκιμαντέρ «Citizen Europe» προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Cinedoc και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 22:00, στον θερινό κινηματογράφο στον Μύλο του Παππά, με ελεύθερη είσοδο.

Πέντε νέοι φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Σε διάστημα ενός έτους, εκτίθενται σε διαφορετικές νοοτροπίες, αποκτούν νέες δεξιότητες και ανακαλύπτουν τις ανοιχτές πληγές της ΕΕ.

Το Erasmus, είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια και άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι στην Ευρώπη έβλεπαν τις σπουδές τους, έχει προσφέρει πολλά και ανεκτίμητα στη διαδικασία σκέψης και συνύπαρξης, ανταλλαγής πληροφοριών και αντίληψης όχι μόνο της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του κόσμου όλου.

Η ταινία είναι ένα κινηματογραφικό πορτρέτο μιας ηπείρου σε μετάβαση, σε μια περίοδο που η προσφυγική κρίση, η ανεργία των νέων και το Brexit δοκιμάζουν τα όρια της Ευρώπης και καθορίζουν το μέλλον της.

Μια ιστορία ενηλικίωσης για τη νέα γενιά Ευρωπαίων που θα καθορίσει το μέλλον της ηπείρου.

Κορυφαίοι διανοητές και επιστήμονες φωτίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ευρωπαίοι σήμερα, μεταξύ άλλων ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Κράστεφ, ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης και η επικεφαλής Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ Μόνικα Κέσερ, καθώς και εκπαιδευτικοί που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα Erasmus σε όλη την Ευρώπη.

Το Citizen Europe είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιρλανδίας και Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του Γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE και της ΕΡΤ.

 

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Ανδρέας Αποστολίδης

Χρώμα: Έγχρωμο

Έτος Παραγωγής: 2019

Διάρκεια: 70΄

Είσοδος ελεύθερη

 

Προηγούμενο άρθρο Μικρές Στιγμές: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Μύλο του Παππά
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Έχουμε τη βούληση να αναγεννήσουμε την ύπαιθρο