Ειδήσεις

Συνάντηση Κ. Αγοραστού και Γ. Βερνίκου για τη νέα αρχιτεκτονική της ΟΚΕ


Η νέα αρχιτεκτονική της ΟΚΕ που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του ρόλου της ως χρήσιμου και αποτελεσματικού εργαλείου κοινωνικού διαλόγου στις τοπικές κοινωνίες, συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας  Αγοραστός με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Γιώργο Βερνίκο.

«Η λειτουργία των ΟΚΕ στην Ε.Ε. προβλέπεται από την ιδρυτική συνθήκη της Ρώμης το 1956. Η ΟΚΕ Ελλάδος ιδρύθηκε το 1994 και από το 2001 αποτελεί συνταγματικό θεσμό με αποστολή τη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου για την γενική πολιτική της χώρας. Η υπευθυνότητα και η αποτελεσματικότητα διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου προσδιορίζει την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας» επεσήμανε ο κ. Βερνίκος. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δημιουργία ενός ψηφιακού Μηχανισμού Πολυεπίπεδης Διαβούλευσης, με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών που αποτελούν τη φωνή των τοπικών κοινωνιών. Στη νέα αυτή προσπάθεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα έχει σημαντικό  ρόλο αφού όπως ανέφερε ο κ.  Βερνίκος προηγείται έναντι όλων των υπολοίπων Περιφερειών, τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και σε αριθμό  διαβουλεύσεων και μπορεί να λειτουργήσει ως Περιφέρεια-πιλότος στη νέα ψηφιακή  πλατφόρμα.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  τόνισε : «Θέλουμε διαβουλεύσεις που να φτάνουν σε  αποτέλεσμα. Η νέα αρχιτεκτονική των Επιτροπών θα καταλήγει σε αποτελέσματα χρήσιμα και με προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες. Ο Θεσμός των ΟΚΕ πρέπει να συγχρονιστεί με την εποχή μας. Στόχος μας είναι η μετάβαση στην ψηφιακή Περιφέρεια και το ψηφιακό κράτος αλλά και η ενδυνάμωση και η διεύρυνση της συμμετοχικής διαδικασίας ώστε να καταγράφονται  τα αιτήματα όλων των κοινωνικών εταίρων. Οι Περιφέρειες έχουν εικόνα και ήχο της πραγματικότητας, βρίσκονται κοντά στο κοινωνικό και ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι. Με την τεχνογνωσία και  το θεσμικό τους κύρος  μπορούν να αποτελέσουν τη πιο αξιόπιστη φωνή των τοπικών κοινωνιών, να καλλιεργήσουν συνεργασίες και συνέργειες  και να αποτελέσουν εργαλείο καλυτέρευσης της υπεράσπισης των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων  προς όφελος όλων των πολιτών. Τώρα είναι που πρέπει να ενεργοποιήσουμε ουσιαστικά τη σχέση διαλόγου και κοινωνίας και την ανάγκη τοποθέτησης του πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων. Τώρα είναι που οι ανάγκες των νέων ανθρώπων, για επικοινωνία, συμμετοχή, ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο και δικαιότερη διανομή του οικονομικού αποτελέσματος γίνονται όλο και πιο έντονες».

Προηγούμενο άρθρο Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ζητά το ΤΕΕ από την Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΕΠ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Μετάδοση αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών