Ειδήσεις

Μέτρα προστασίας για καλλιέργειες με πεπονιές


Πολλοί είναι οι εχθροί που πλήττουν αυτό το διάστημα τις πεπονιές. Πιο αναλυτικά:

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

(Pseudoperonospora cubensis)

Αναμένεται η είσοδος  του  περονόσπορου  στις πρώιμες   μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες με πεπονιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, στα Σερβωτά Τρικάλων, καθώς και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας όπου υπάρχει η καλλιέργεια.

   Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα  μικρές, κίτρινες στρογγυλές ή γωνιώδεις κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζονται  υπόλευκές εξανθήσεις οι οποίες αργότερα  γίνονται μαύρες.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-28 0C (άριστη θερμοκρασία 16-220C) και υψηλή σχετική υγρασία Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .Όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από 30 0C εμποδίζουν την ανάπτυξη της ασθένειας.

 Συστάσεις: Παρακαλούνται οι  παραγωγοί να προστατέψουν αμέσως μετά τη βροχή τις καλλιέργειες τους με ψεκασμό των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως: copper hydroxid, azoxystribin, Mancozeb,κ.α. επανάληψη του ψεκασμού μετά από οκτώ ημέρες.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, deltamethrin, Cypermethrin  κ.α.

ΑΦΙΔΕΣ

 (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.)

  Την εμφάνισή τους έκαναν οι αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες της πεπονιάς.

Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.

  Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως: deltamethrin, Cypermethrin, Abamectin,tau-flavalinate κ.α

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της πεπονιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email:pkpfpfevolou@minagric.gr.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΛ: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους
Επόμενο άρθρο Διενέργεια δολωματικών ψεκασμών για τον δάκο της ελιάς