Πρωτοσέλιδο

Νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Πολιτική Προστασία του Δ. Λαρισαίων


Ένα ακόμα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας κάνει ο Δήμος Λαρισαίων με την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου Δημιουργίας Συστήματος Μηχανισμών Ενεργοποίησης και Συντονισμού Κρίσιμων Δράσεων/ Ενεργειών των Υπηρεσιών του Δήμου για τη Πρόληψη, Αντιμετώπιση ή / και Διαχείριση Φυσικών και Τεχνολογικών απειλών, κινδύνων ή / και καταστροφών.

Για την εκπόνηση του σχεδίου υπεγράφη σχετική σύμβαση  από το δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Η εκπόνηση του συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, αποτελεί συνέχεια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής του Απόστολου Καλογιάννη να οργανώσει ολοκληρωμένη βάση τα ζητήματα πολιτικής προστασίας του Δήμου μας. Λάρισας. Το πρώτο σημαντικό βήμα αφορούσαν στις αλλαγές που επήλθαν με την  αλλαγή του οργανισμού του Δήμου Λαρισαίων με την αναβάθμιση του γραφείου Πολιτικής Προστασίας που υπάγονταν στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών , σε Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας που υπάγεται απευθείας στον Δήμαρχο.

Η εκπόνηση του Σχεδίου σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, κρίθηκε αναγκαία και ως ένα βαθμό επιβάλλεται από το το υφιστάμενο  θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναδεικνύει περισσότερο από κάθε προηγούμενο σχεδιασμό, τον ουσιαστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των καταστροφών. Συνεπώς, κάθε Δήμος είναι απαραίτητο να επιχειρήσει να καταρτίσει Επιχειρησιακό Σχέδιο Δημιουργίας Συστήματος Μηχανισμών Ενεργοποίησης και Συντονισμού Κρίσιμων Δράσεων και Ενεργειών των Υπηρεσιών του για την πρόληψη, αντιμετώπιση ή / και διαχείριση Φυσικών και Τεχνολογικών απειλών, κινδύνων ή / και καταστροφών

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο πέρα των προβλέψεων για πού αφορούν στον αστικό σχηματισμό του Δήμου Λαρισαίων εκτός των κτιριακών υποδομών κατοικίας, υπηρεσιών υγείας, κοινωνικών Υπηρεσιών, Υπηρεσιών Εκπαίδευσης κ.α. καθώς και υποδομών ζωτικής λειτουργίας της πόλης (ενέργειας, επικοινωνιών, μεταφορών κλπ) προκύπτουν και ζητήματα διαδημοτικής συνεργασίας και συνέργειας με την περιαστική και ευρύτερη περιφερειακή ζώνη της πόλης λόγω της γεωμορφολογίας του αναγλύφου, αλλά και ζητήματα διαχείρισης απειλών και κινδύνων οι οποίοι δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή αι έχουν επιπτώσεις στη πόλη του Δήμου Λαρισαίων (μεταφερόμενη και διαχεόμενη ρύπανση από ποτάμια συστήματα, ρύπανση από τεχνολογικά ατυχήματα, επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, από τις καλλιεργητικές τεχνολογίες, διείσδυσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στον υδροφόρο ορίζοντα κ.α.).

Ειδικότερα, το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Αναγνώριση κατηγοριών ενδεχόμενων απειλών ή/και κινδύνων από φυσικά ή τεχνολογικά αίτια που είναι δυνατόν να εκδηλωθούν στις περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας του Δήμου
  • Εκτίμηση, προσδιορισμός οριοθέτηση των ζωνών των περιοχών της ευρύτερης περιφέρειας του Δήμου στις οποίες μπορεί να εκδηλωθούν απειλές ή / και κίνδυνοι από φυσικά αίτια ή / και από επιπτώσεις αναδυομένων κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή
  • Εκτίμηση, προσδιορισμός οριοθέτηση των ζωνών των περιοχών της ευρύτερης περιφέρειας του Δήμου στις οποίες μπορεί να εκδηλωθούν απειλές ή / και κίνδυνοι από τεχνολογικά αίτια ή / και από επιπτώσεις αναδυομένων κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή
  • Αναγνώριση και χαρτογραφική επισήμανση τρωτότητας φυσικών και ανθρωπογενών συστημάτων κατά κατηγορίες απειλών ή / και κινδύνων σύμφωνα με τους φορείς εποπτείας τους στις άμεσες περιοχές και ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου.
  • Αναγνώριση και χαρτογραφική επισήμανση των κόμβων ελέγχου και επιθεωρήσεων των δικτύων ζωτικής σημασίας για τις περιοχές και την ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου, καθώς και το ετήσιο/περιοδικό πρόγραμμα ελέγχου λειτουργίας και ασφάλειάς τους από τους φορείς εποπτείας τους.
  • Ανάλυση Κρίσιμων Λειτουργιών Πόλης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών
  • Ανάλυση Κρίσιμων Υπηρεσιών Πόλης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών
  • Ανάλυση Εκτιμώμενων Αναγκών και κρίσιμων αποθεμάτων
  • Αναγνώριση και χωροθέτηση κατάλληλων χώρων συγκέντρωσης
  • Ανάλυση και χαρτογραφική απεικόνιση σημείων επιθεώρησης
  • Εντοπισμός κατοίκων που χρήζουν ειδικής φροντίδας – Χάρτης διασποράς ευπαθών ομάδων
  • Χωροθέτηση εγκαταστάσεων διανομής εξοπλισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Συμφωνα με τους όρους της σύμβασης το επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2019, ενώ στην υπογραφή της σύμβασης παρέστη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Ζαούτσος.

Προηγούμενο άρθρο Δημοπρατείται η κατασκευή του οδικού τμήματος Τερψιθέας – Ραχούλας
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας