Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε υπαίθριες πεπονιές


Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες σε υπαίθριες πεπονιές. Πιο αναλυτικά:

ΩΪΔΙΟ

Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες:Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearu και Leveillula Taurica

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η εμφάνιση του ωίδιου στις καλλιέργειες με πεπονιές στους Νομούς Καρδίτσας. Λάρισας, Μαγνησίας Σερβωτά Τρικάλων, και Φθιώτιδος.

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα μικρές, κιτρινωπές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λευκή εξάνθηση. Αργότερα η εξάνθηση εμφανίζεται και στις δύο επιφάνειες του φύλου.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο, διαχειμάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούμενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές μολύνσεις. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55- 75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .

Καταπολέμηση: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα (ελάχιστες κηλίδες) και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8-10 ημέρες.

 

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις : Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις υπαίθριες καλλιέργειες με πεπονιές στους νομούς Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας και στα Σερβωτά Τρικάλων. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της πεπονιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email:pkpfpfevolou@minagric.gr.

Προηγούμενο άρθρο Δημαιρεσίες στο Δήμο Κιλελέρ-Πρόεδρος του ΔΣ ο Αχ. Βαρδακούλης
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία το 9ο Open πρωτάθλημα σκακιού