Ειδήσεις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ


«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή να με προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την θέση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον σπουδαίο αυτό διεθνή θεσμό, που είναι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Θεωρώ ότι οι δυνατότητες που έχουμε τόσο για την ανάδειξη της κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς των Ορθοδόξων όπου γης, αλλά και των προβλημάτων των χριστιανών σε διάφορα σημεία του πλανήτη και ιδιαιτέρως στην ευρύτερη γειτονιά μας είναι πολύ μεγάλες και θα εργαστώ προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την πρώτη συνεδρίαση της ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), υπό τη νέα της σύνθεση, στην οποία ορίστηκε επικεφαλής.

Μέλη της ΔΣΟ, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, είναι οι κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης Γ.Γ. της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δαβάκης βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Ανδρέας Μιχαηλίδης βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και Ιωάννης Σαρακιώτης βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμβουλος είναι ο δρ Κώστας Μυγδάλης.

Η ΔΣΟ είναι διακοινοβουλευτικό όργανο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων το 1993 και έχει ως μόνιμη έδρα την Αθήνα. Στον διεθνή αυτό θεσμό συμμετέχουν Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα βουλευτές από 25 χώρες. Ανώτατο όργανο της ΔΣΟ είναι η Ολομέλεια των Κοινοβουλευτικών Αντιπροσωπειών που συμμετέχουν σ’ αυτή. Η Ρωσία και η Ελλάδα είναι μόνιμα μέλη της Γραμματείας. Ο Γενικός Γραμματέας που διευθύνει τις εργασίες της Γραμματείας είναι ο εκάστοτε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στην έως σήμερα πολύχρονη παρουσία της η ΔΣΟ έχει σημαντικές παρεμβάσεις σε διεθνή ζητήματα, ιδίως σε ότι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, η ΔΣΟ έχει προωθήσει με επιτυχία τον διάλογο σε επίπεδο κοινοβουλίων μεταξύ των θρησκειών -κυρίως με το Ισλάμ- ενώ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ομάδα εμπειρογνωμόνων της Προεδρίας της Δημοκρατίας του Λιβάνου με σκοπό τη σύσταση ενός Παρατηρητηρίου Θρησκευτικών Διώξεων. Επιπλέον, για τη δημιουργία ενός φορέα Ανάδειξης της Παρουσίας των Χριστιανών της Ευρύτερης Περιοχής της Μέσης Ανατολής, έχει συναντήσει κατ’ αρχήν τη θετική ανταπόκριση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ως προς την εγκατάσταση του εν λόγω φορέα στους κόλπους του Πανεπιστημίου.

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τη νέα Γαλακτική περίοδο
Επόμενο άρθρο Η «Κατασκήνωση» στο Λαογραφικό Μουσείο