Ειδήσεις

Βιολειτουργική Διατροφή και Ευεξία από τη Food Oxys, spin-off του Παν/μίου Θεσσαλίας


Έναν ακόμη τεχνοβλαστό (spin-off), αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χρηματοδοτεί το Uni.Fund. Πρόκειται για την εταιρεία Food Oxys, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της βιολειτουργικής διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού.

Η Food Oxys προσφέρει υπηρεσίες προσδιορισμού των αντιοξειδωτικών στον άνθρωπο, με στόχο την εξασφάλιση της ευεξίας μέσω εξατομικευμένης προσέγγισης στη διατροφή. Η εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνολογία που επιτρέπει τον προσδιορισμό των αντιοξειδωτικών με την ανάλυση μιας σταγόνας αίματος. Η αιμοληψία πραγματοποιείται με φορητό εξοπλισμό (κατοχυρωμένη πατέντα της εταιρείας), ενώ τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε λιγότερο από 30 λεπτά. Βάσει των αποτελεσμάτων, η Food Oxys είναι σε θέση να δημιουργεί εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα με στόχο την επίτευξη καλύτερης υγείας και ευεξίας.

Τις υπηρεσίες της εταιρείας έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλα αθλητικά σωματεία, ενώ σύντομα αναμένεται η διάθεση των υπηρεσιών σε ξενοδοχεία πολυτελείας, γυμναστήρια και άλλους χώρους. Πολύ πρόσφατα η Food Oxys ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία με τη μεγαλύτερη διαιτολογική κλινική στην Ευρώπη, την Buchinger Clinic, πραγματοποιώντας αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα της διατροφής που ακολουθούν οι επισκέπτες κατά τη διαμονή τους στην κλινική. Η Food Oxysπραγματοποιεί αιμοληψίες πριν την έναρξη των διατροφοθεραπειών και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, καλλιεργεί τα κύτταρα και εντοπίζει τα γονίδια που άλλαξαν έκφραση, στοχεύοντας σ’ αυτά που έχουν σχέση με κυτταροπροστασία και αντιγήρανση.

Η Food Oxys επίσης παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα, που επιτρέπουν την αξιολόγηση της ποιότητας των προϊόντων. Οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται σε παραγωγούς και εμπόρους και παρέχουν πολύτιμη πληροφόρηση για τη διαμόρφωση των τιμών εμπορίας των προϊόντων. Γι’ αυτή την υπηρεσία έντονο ενδιαφέρον έχουν ήδη εκφράσει μεγάλες εταιρείες τροφίμων, αλυσίδες supermarket, καθώς και εστιατόρια.

Την ιδρυτική ομάδα της Food Oxys αποτελούν διακεκριμένοι ερευνητές με πολυετή εμπειρία στον χώρο της βιοχημείας της διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού. Απόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας, οι Νίκος Γκουτζουρέλας, Μαρία Κανάκη και Φώτης Τέκος, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 180 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους.

Η χρηματοδότηση από το Uni.Fund, ύψους 250.000 ευρώ, θα αξιοποιηθεί για την εξάπλωση των υπηρεσιών της εταιρείας στην ελληνική αγορά, την περαιτέρω ανάπτυξη και επικοινωνία του portfolioτων υπηρεσιών της εταιρείας και την έξοδο σε διεθνείς αγορές.

Ο Δημήτρης Κουρέτας, σχολιάζοντας τη συνεργασία με το Uni.Fund, αναφέρει: «Το Uni.Fund μας άλλαξε τη ζωή, κράτησε τους φοιτητές μου στην Ελλάδα και πλέον δημιουργούμε κάτι μοναδικό στον χώρο του τροφίμου, αλλά και της βιολειτουργικής διατροφής». Η Κατερίνα Πραματάρη, Partnerτου Uni.Fund, σημειώνει: «Στη FoodOxysβρήκαμε μία ομάδα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό προφίλ και ερευνητικά αποτελέσματα με ευρεία εφαρμογή στον χώρο της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας, μιας αγοράς δισεκατομμυρίων που τρέχει με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Η εταιρεία κινείται με πολύ γρήγορα βήματα, τα μηνύματα από την αγορά είναι πολύ ενθαρρυντικά και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρείας εντός και εκτός Ελλάδας».

 

Λίγα λόγια για το Uni.Fun

ToUni. Fundιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 με προσανατολισμό στην καινοτομία (Innovation Window) και τη μεταφορά τεχνολογίας (Techonogy Transfer). Σκοπός του είναι η αξιολόγηση και χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε pre-seed και seed στάδια που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής, του ηλεκτρονικού επιχειρείν και στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, καθώς και η ανάδειξη του δυναμικού προς επιχειρηματική αξιοποίηση που υπάρχει στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα.

ΤοFundσυνεργάζεται στενά με τις υπάρχουσες δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας (πανεπιστημιακά κέντρα επιχειρηματικότητας, θερμοκοιτίδες κλπ.) σε όλη την Ελλάδα στην αναζήτηση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών ιδεών που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας.

Το Uni.Fund δημιουργήθηκε μέσω του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), μια επενδυτική πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του European Investment Fund(EIF). Στόχος του Εquifund είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, με τη δημιουργία Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους ενδιάμεσους χρηματοδοτικούς φορείς.

Στο κεφάλαιο που διαχειρίζεται το Uni.Fund, εκτός από το Εqui Fund, συμμετέχει η ομάδα διαχείρισης του fund, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, ο όμιλος Viva Wallet, το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς και ιδιώτες επενδυτές.

 

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την καινοτομία
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 37χρονη για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας