Με το Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δε θα είναι…
Στο όνομα αυτής της «ανάπτυξης» προωθεί παραπέρα τις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων, αναθέτοντας σε ιδιώτες τις γνωμοδοτήσεις και τους ελέγχους, αναδεικνύοντας και με αυτό το νομοσχέδιο πως θα είναι το επιτελικό κράτος, που προωθεί. Με πειθαρχικές ποινές προσπαθεί να εκφοβίσει, όποιον υπάλληλο δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις!!! Δίνεται η δυνατότητα για προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών ακόμα και της παύσης των αρμοδίων Δημοσίων Υπαλλήλων!!! Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση από το Δημόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος
Και επειδή ανάπτυξη και δικαιώματα δεν πάνε μαζί, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των Σωματείων, η εξασφάλιση της δυνατότητας παρέμβασης κράτους και εργοδοσίας, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ. Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει όταν θέλει, καθώς και να ορίζει τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους!!!
Με το νομοσχέδιο επίσης, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλεί όλους τους συναδέλφους να μην ανεχθούν νέα μέτρα σε βάρος τους και να κόψουν το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ!!! Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη δημόσια ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
Στο συγκεκριμένο Πολυνομοσχέδιο προβλέπονται επίσης:
✓ Ο οριστικός ενταφιασμός των κλαδικών συμβάσεων, αφού για την όποια επέκταση τους απαιτείται η “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”!!!
✓ Η ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων όπου η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Ενημερωτικά, πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να μειώσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου στα 586 ευρώ.
✓ Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών, την ώρα που ο μέσος μισθός έχει επίσημα μειωθεί πάνω από 25%!
✓ Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕ∆).
✓ Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
Απαντάμε μαζικά, ενωτικά, ταξικά με την πανδημοσιοϋπαλληλική – πανεργατική απεργία, που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, ΟΣΥΑΠΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία για την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη.