Ειδήσεις

Ημέρα Ανοικτής Επίσκεψης στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ημέρα ανοικτής επίσκεψης για το κοινό», στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο.

Το ενδιαφέρον του κόσμου, που εκφράστηκε μέσα από την προσέλευση ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση μιας συλλογικής προσπάθειας που στόχο είχε να παρουσιάσει το νέο σύγχρονο συγκρότημα θερμοκηπίων εξοπλισμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας το οποίο κινείται στην αιχμή́ της ευρωπαϊκής καινοτομίας και αποτελεί́ κορυφαίοσυγκρότημαπιλοτικώνθερμοκηπίωνστηνΕυρώπηκαιαπώτεροσκοπότηνευρείαενημέρωσητωνπολίτωνσχετικά́ με τη συμβολή της πολιτικής συνοχής της ΕΕ στην υλοποίηση έργων και γενικότερα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον αγροτών, γεωπόνων, ερευνητών, πανεπιστημιακών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο και γνώρισαν από κοντά τις νέες τεχνικές που ακολουθούνται στα θερμοκήπια αναφορικά με τη διαχείριση, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε στους επισκέπτες το νέο σύγχρονο συγκρότημα θερμοκηπίων του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και αποτελεί κορυφαίο συγκρότημα πιλοτικών θερμοκηπίων στην Ευρώπη. Η δράση εντάχθηκε στην Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία Επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (Europe in MyRegion 2019)», η οποία έχει στόχο την ευρεία ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δράσεις έρευνας που υλοποιούνται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το αγρόκτημα βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Βελεστίνου και σε υψόμετρο 70 μέτρων από την επιφάνειας της θάλασσας. Εκτείνεται σε έκταση 250 στρεμμάτων και καλύπτει τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών του Τμήματος. Από τη συνολική αυτή έκταση τα 2,5 στρέμματα αφορούν στα θερμοκήπια.

αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος κ. Νίκος Κατσούλας τόνισε πως «δεκάδες αγρότες, ερευνητές, επαγγελματίες, καθηγητές και άλλοι ήρθαν στο αγρόκτημα και ενημερώθηκαν για τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο θερμοκήπιο για την παραγωγή των προϊόντων μέσα στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης και της ανακύκλωσης, ώστε όλα να εντάσσονται στην έννοια της κυκλικής οικονομίας.

Οι νέες τεχνολογίες εστιάζουν στην υδροπονία με πλήρη διαχείριση-ανακύκλωση του θρεπτικού διαλείμματος, στις δοκιμές διαφόρων υποστρωμάτων καλλιεργειών, στις δοκιμές νέων δικτύων εντομοστεγανότητας, στις δοκιμές νέων υλικών κάλυψης θερμοκηπίων, στην ενυδροπονία (καλλιέργεια ψαριών και φυτών μαζί), στην παραγωγή μικροφυκών από υπολείμματα βιοντίζελ και βιοαερίου.

Ο κ. Κατσούλας σημείωσε πως στο θερμοκήπιο παράγονται διάφορα προϊόντα, όπως τομάτες, σέλινο, μαρούλι, αρωματικά φυτά, όπως δυόσμος.

Μάλιστα από τον Απρίλιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο η παραγωγή της τομάτας άγγιξε του 25 τόνους το στρέμμα. «Πρόκειται για ποιοτική τομάτα που παρήχθη από το θερμοκήπιο με τις νέες τεχνολογίες, ενώ εκτιμούμε πως συνολικά θα παραχθούν 40 τόνοι» είπε ο κ. Κατσούλας.

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την καινοτομία για ΜμΕ
Επόμενο άρθρο Εγγραφές στο Σύλλογο Φίλων Λαϊκής Παράδοσης