Όσοι έχουν περάσει τα σαράντα, σίγουρα θυμούνται τον «Μπάρμπα Μυτούση» και τα δύο ανίψια του, τον αγαθό Κλούβιο και την έξυπνη και σκανταλιάρα Σουβλίτσα.
Ήταν η πρώτη παιδική σειρά που βγήκε στον αέρα της τηλεόρασης της ΕΡΤ, την 1η Νοεμβρίου 1966. Η εκπομπή αρχικά ήταν 15νθήμερη και διαρκούσε 15 λεπτά. Από τον Φεβρουάριο του 1967 όμως, έγινε εβδομαδιαία και ημίωρη.
Ποιοι κρύβονταν πίσω από τις κούκλες; Η Ελένη Θεοχάρη Περάκη ήταν η δημιουργός του «Κουκλοθεάτρου Αθηνών».
Το Κουκλοθέατρο Αθηνών ιδρύθηκε το 1939 από την Ελένη Θεοχάρη -Περράκη και λειτούργησε για περισσότερα από 40 χρόνια. Προσαρμόστηκε στις δύσκολες συνθήκες της Γερμανικής κατοχής και οι ήρωες Μπάρμπα Μυτούσης, Κλούβιος και Σουβλίτσα έπαιζαν για τα παιδιά και τους τραυματίες στα νοσοκομεία, μεταφέροντας στη σκηνή ελληνικούς μύθους και λαϊκά παραμύθια. Μετά τον πόλεμο ο θίασος συνέχισε έως τη δεκαετία του ’80.
Η σειρά, πέρα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, είχε και εκπαιδευτικό, αφού οι ήρωες μάθαιναν από τον αγαπημένο τους θείο αρκετά πράγματα.
Οι ηθοποιοί Ελένη Κοτσίρη, Έφη Πρωτονοτάριου και Κούλα Κατσούρη δάνειζαν τις φωνές τους. Η σκηνογραφία ήταν της Ανθούλας Ξανθού – Σταυριανού.
Στο καθιερωμένο ολοήμερο σεμινάριο ενηλίκων 2019 «Κούκλα εν τάξη» που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στο Μουσείο Κούκλας, θα κατασκευάσουμε τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα.
Μαθαίνοντας για την ιστορία του κουκλοθεάτρου, θα μελετήσουμε την εξέλιξη αυτής της τέχνης σε όλα τα επίπεδα (κείμενα, κατασκευή, μουσική, μορφές, παιδαγωγικός χαρακτήρας και αισθητική) από την πλευρά του πομπού κουκλοπαίκτη/ κατασκευαστή, αλλά και από την πλευρά του δέκτη θεατή που είναι το παιδικό κοινό. Θα συγκρίνουμε και θα μελετήσουμε τις ανάγκες του κοινού για ψυχαγωγία και διασκέδαση από τη μεταπολεμική εποχή μέχρι σήμερα.
Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου είναι θεωρητικό και ακολουθεί το κατασκευαστικό κομμάτι όπου θα κατασκευάσουμε δύο επαγγελματικές θεατρικές γαντόκουκλες (τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα) τριάντα περίπου εκατοστών από ξυλοπολτό, φελιζόλ και υφάσματα. Ο κάθε συμμετέχοντας θα ολοκληρώσει δύο κούκλες σε μια μέρα, τις οποίες μπορεί να εντάξει στην σχολική τάξη άμεσα.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς κάθε σχολικής βαθμίδας, λογοθεραπευτές, εμψυχωτές κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευτές ειδικής αγωγής, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές, αλλά και γονείς που θέλουν να εντάξουν την κούκλα και το κουκλοθέατρο στην καθημερινότητά τους.
Ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η “κούκλα εν τάξη” είναι το πρόσωπο- κλειδί, που βοηθά τον παιδαγωγό να αναπτύξει μια εναλλακτική γέφυρα επικοινωνίας με το κάθε παιδί ξεχωριστά, αλλά και να ενισχύσει τη συνεργασία της ομάδας.
Σταδιακά, ο παιδαγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουκλοθέατρο ως εκπαιδευτικό μέσο, αλλά και να κατασκευάσει κούκλες μαζί με τα παιδιά, ώστε το κουκλοθέατρο στη σχολική τάξη να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η κούκλα στην τάξη βοηθά σημαντικά – με θεαματικά αποτελέσματα για όσους το έχουν δοκιμάσει- στην ενίσχυση της ομαδικότητας, στην έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών, στη σωστή χρήση της γλώσσας ή στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, σε ομάδες παιδιών με ιδιαιτερότητες, σε θεραπείες λόγου και ψυχοθεραπείες, στα σχολικά θεματικά προγράμματα, στην ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικότητας, στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων της σχολικής τάξης, στην εκπαίδευση των παιδιών μέσα από το κουκλοθέατρο και την ψυχαγωγία.
Η ένταξη της κούκλας στη σχολική αίθουσα ξαφνιάζει, εκπλήσσει, διασκεδάζει και αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τα παιδιά κατά την ευαίσθητη και απαιτητική περίοδο προσαρμογής στο νέο τους σχολικό πρόγραμμα.
Υπεύθυνη σεμιναρίου: Φωτεινή Καλούδη. Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ώρα προσέλευσης 9:00 , ώρα αποχώρησης 21:00 , απαραίτητη η κράτηση θέσεων, πληροφορίες 2410251657, 6989460969, fokaloudi85@gmail.com