Σύμφωνα με την συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των συστημάτων καινοτομίας σε 238 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες οι περιφέρειες της ΕΕ κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: τις πρωτοπόρες στην καινοτομία, τις περιφέρειες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και χαμηλές επιδόσεις καινοτομίας.
Αν και οι Ελληνικές Περιφέρειες κατά κύριο λόγο ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας, η Περιφέρεια Κρήτης ξεχωρίζει, καθώς είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ανήκει στην ομάδα των ισχυρών της καινοτομίας στην Ευρώπη (strong innovators). Η αξιολόγηση την κατατάσσει στη «95η» θέση της γενικής κατάταξης των 238 περιφερειών, ενώ κατά περίπτωση δύναται να κατατάσσεται σε ακόμη υψηλότερες θέσεις. Επίσης η Κρήτη αποτελεί εξαίρεση –
η έκθεση διαπιστώνει ότι οι καινοτόμες περιφέρειες χωροθετούνται κατά κανόνα στις πρωτοπόρες στην καινοτομία χώρες-αφού διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες χώρες με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία όπως για παράδειγμα η Πράγα στην Τσεχία, η Κρήτη στην Ελλάδα και η Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία, εντοπίζονται περιφερειακοί «θύλακες αριστείας» (pockets of excellence).
Επιπλέον, από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της έκθεσης φαίνεται ότι η Κρήτη παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις στη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας.
Αντιθέτως η Θεσσαλία συμπεριλαμβάνεται στις περιφέρειες με χαμηλές εως μέτριες επιδόσεις ( Είναι 14η από το τέλος σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ). Αν πάμε στους δείκτες ανταγωνιστικότητας τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η Θεσσαλία είναι στον πάτο.
Καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να οργανώσει μια δημόσια συζήτηση για την υστέρηση στον τομέα ( σύμφωνα με την σημερινή έκθεση της ΕΕ) και να ξεδιπλώσει το σχέδιο της για την επομενη εξαετία 2021-2026. Που βρισκόμαστε , που θέλουμε να πάμε, με ποιο σχέδιο? Τόσο απλά.