«Είναι σημαντικό να ρυθμιστεί η ψήφος των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Είναι ένα ζήτημα ταλαιπωρίας που υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στερούνται της δυνατότητας να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Και το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο γιατί στα χρόνια της κρίσης 500.000 νέα παιδιά με προσόντα αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης γιατί η Ελλάδα της κρίσης δεν τους έδινε αυτές τις δυνατότητες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην TRT και τον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός καυτηρίασε της έως τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ενώ σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Τουρκία όταν γίνονται εκλογές έχουν τη δυνατότητα είτε στα προξενεία της Γερμανίας είτε όπου αλλού βρίσκονται, Τούρκοι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό δεν ισχύει μέχρι σήμερα στη χώρα μας». Σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «οι ομογενείς, οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας! Η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας, αλλά θα βγάζουν ορισμένους βουλευτές Επικρατείας. Με συγχωρείτε, αυτή η πρόταση είναι και αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας!».
Όχι άλλοι μετανάστες ή πρόσφυγες στη Λάρισα
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο στόχος δεν είναι να μεταφέρουμε διαρκώς στην ηπειρωτική Ελλάδα μετανάστες για να πούμε ότι αποσυμφορίζονται τα νησιά. Έτσι στέλνουμε λάθος μήνυμα και σε αυτούς που είναι στην απέναντι πλευρά. Ο στόχος μας είναι με τους νέους κανόνες που θα έχουμε για την απονομή ασύλου, μέσα στο 2020 πλέον των 10.000 να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία».
Ο κυβερνητικός βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «για τον νομό Λάρισας τουλάχιστον, η ενημέρωση που εγώ έχω, γιατί είχα συνάντηση και με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, τον κ. Κουμουτσάκο, είναι ότι δεν θα υπάρξει νέα δομή στον νομό, και συγκεκριμένα στο Κυψελοχώρι, όπως είχε ξεκινήσει σχετική προετοιμασία, στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης. Ούτε και θα υπάρχει αύξηση των υποδομών στο Κουτσόχερο προκειμένου να δεχθούν και άλλους παράτυπους μετανάστες ή πρόσφυγες».
Επιπλέον υποστήριξε ότι η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο εγκλώβισε χιλιάδες μετανάστες στη χώρα γιατί «έδινε τη δυνατότητα προσφυγών και ξανά προσφυγών, είχαμε ουσιαστικά 4 στάδια για την τελική απονομή ή όχι του καθεστώτος του ασύλου, μια διαδικασία που έπαιρνε χρόνια. Μέχρι και 10 χρόνια μπορεί να διεκδικούσε κανείς το δικαίωμα να πάρει άσυλο. Έτσι, συνέχιζαν να εγκλωβίζονται, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες. Εμείς, λοιπόν, έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε άμεσα, είναι σχεδόν έτοιμο, παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη διαδικασία παραχώρησης ασύλου σε όσους πραγματικά το δικαιούνται. Ουσιαστικά, το πρόβλημα από προσφυγικό τείνει να γίνει αμιγώς μεταναστευτικό. 8 στους 10 εισερχομένους στη χώρα δεν είναι πια πρόσφυγες διωκόμενοι από τη Συρία και το Ιράκ, όπου είχαμε εμπόλεμες καταστάσεις, αλλά είναι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες από το Αφγανιστάν, από δεκάδες άλλες χώρες, από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη αναζητώντας εργασία».