Ειδήσεις

Υπόμνημα του ΣΒΘΚΕ στον Υφυπουργό Εργασίας


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απέστειλε Υπόμνημα προς τον κ. Παναγιώτη Μηταράκη, Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με ένα σημαντικό θέμα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων που αφορά στην επιβολή εκ μέρους του ΕΦΚΑ, ασφαλιστικών εισφορών επί των ποσών των επιδομάτων παραγωγικότητας (bonus) που έκτακτα παρέχουν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους.

Το Υπόμνημα εστάλη, επίσης, και στη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Παυλίνα Καρασιώτου

 Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε στην επιστολή του Συνδέσμου:

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, επιθυμεί την ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης επιδόματος παραγωγικότητας (bonus), στο προσωπικό του, με σκοπό είτε την επιβράβευση και την αναγνώριση της συμβολής του προσωπικού στην θετική εξέλιξη των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, είτε ως μέσο ενίσχυσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων τους.

Ωστόσο, η πρόθεση της ανταμοιβής των εργαζομένων εκ μέρους των επιχειρήσεων, αποδυναμώνεται στην πράξη, εξαιτίας της επιβολής υψηλών φορολογικών αλλά κυρίως ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, που στην πράξη ενσωματώνουν μεγάλη δαπάνη έναντι μικρής τελικής απολαβής επιβράβευσης.

Δηλαδή ο χαρακτηρισμός του επιδόματος παραγωγικότητας ως τμήμα του εισοδήματος των εργαζομένων, παραβλέπει στην ουσία όλες τις πραγματικές ιδιαιτερότητες της επιβράβευσης, αλλά και τις σκοπιμότητες που ευνοούν την ενίσχυσή της, εστιάζοντας καθαρά στην ικανοποίηση της συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα.

Στο σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η χορήγηση επιδόματος παραγωγικότητας (bonus) προς τους εργαζομένους, δεν αποτελεί αμοιβή και μάλιστα τακτικού χαρακτήρα, αλλά είναι μια μορφή παροχής έκτακτη και παρεχόμενη μόνον όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι και προϋποθέσεις και ενσωματώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

ü  Είναι παροχή έκτακτου χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, χορηγείται από τις επιχειρήσεις σε περιόδους που η ύπαρξη οικονομικού περιθωρίου επιτρέπει την πραγματοποίηση ανάλογης ενέργειας εκ μέρους τους.

ü  Είναι εκούσια παροχή. Δεδομένου ότι η χορήγησή της δεν προέρχεται από νομοθετική επιταγή ή από συλλογική ρύθμιση, αλλά παρέχεται από τις επιχειρήσεις καθ΄ υπέρβαση των νόμιμων ή των συμβατικών υποχρεώσεων τους έναντι των εργαζομένων τους, οικειοθελώς.

ü  Προέρχεται όχι μηχανιστικά αλλά κατόπιν εγκριτικής απόφασης των επιχειρηματιών ή των μετόχων ή των εταίρων των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη νομική μορφή τους.

ü  Η παροχή εξαρτάται από μία σύνθεση παραγόντων. Ο προϋπολογισμός και ο προγραμματισμός της παροχής διενεργείται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

ü  Τέλος, η χορήγησή της, στοχεύει στην επιβράβευση των εργαζομένων για την συνεισφορά τους στην θετική οικονομική εξέλιξη των επιχειρήσεων και στην καθιέρωση ισχυρού κινήτρου συνεχούς ενίσχυσης της παραγωγικότητας.

Κατά συνέπεια, η απαίτηση επιβολής φορολογικών αλλά κυρίως ασφαλιστικών εισφορών επί του ποσού του επιδόματος παραγωγικότητας (bonus), που στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις απεικονίζεται στο πεδίο «ΤΥΠΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ» με τον Κωδικό Τύπου Αποδοχών «10», στερεί τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό «εργαλείο» προς αξιοποίηση για την επιβράβευση των εργαζομένων τους αλλά και για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών επί του ποσού επιδομάτων παραγωγικότητας (bonus) λειτουργεί στην ουσία ως αντικίνητρο στην βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητος των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και ως περιοριστικός λόγος αναβάθμισης της δυνατότητος έμπρακτης αναγνώρισης της συνεισφοράς της εργασίας στην ανάπτυξη της οικονομίας και γι’ αυτούς τους λόγους ζητά την εξαίρεση αυτού του επιδόματος από την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Χρήστου Κέλλα με την Υπουργό Παιδείας
Επόμενο άρθρο Το ΤΕΕ στον Δήμαρχο Ελασσόνας