Ειδήσεις

Μάξιμος: Να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι τις ευθύνες που τους αναλογούν στο μεταναστευτικό


«Θέλω να πιστεύω ότι η επίσκεψή σας θα συμβάλει στην κατανόηση των ελληνικών θέσεων για το μεταναστευτικό διότι, δυστυχώς, μας στεναχωρεί η στάση των χωρών του Visegrad, που δείχνουν να μην ιεραρχούν ψηλά τη βασική ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης!». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καλωσόρισε στη Βουλή, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Τσέχους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας, που επισκέφθηκαν την Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν για το μεταναστευτικό.

Στην παρέμβασή του ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία έξαρσης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ως διεθνής ταραξίας, ασκώντας κυνικά πίεση στην ΕΕ. Ήδη εισέβαλε στη Συρία και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη αρκούνται σε ανέξοδες δηλώσεις συμπαθείας προς τους Κούρδους.

Η Ελλάδα υφίσταται δυσβάσταχτο βάρος κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι τοπικές κοινωνίες δυσανασχετούν με τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Και σας μιλώ εκ πείρας, καθώς οι φήμες, το προηγούμενο διάστημα, για επέκταση της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο και η δημιουργία νέας δομής στο Κυψελοχώρι -που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση- στην εκλογική μου περιφέρεια, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις.

Το πρόβλημα, πλέον, από προσφυγικό έγινε μεταναστευτικό, καθώς 8 στους δέκα εισερχομένους είναι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες. Πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να το επωμισθούν μόνες τους οι χώρες που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θεωρούμε ότι η ισομερής κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη ορθή διαχείριση του ζητήματος. Θα ήταν σκόπιμο ως μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης να εξεταστεί μια διαδικασία καταμερισμού των ασυνόδευτων παιδιών μεταξύ των κρατών-μελών.

 

Το μεταναστευτικό να μην καταστεί θρυαλλίδα διάλυσης της ΕΕ

Η Ελλάδα, που δέχεται και τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ζώνη αποθήκευσης ψυχών, προς χάριν της ευρωπαϊκής γαλήνης. Αναμένουμε, λοιπόν, την ανάλογη αντίδραση από τα κράτη μέλη της ΕΕ, που πρέπει να επιδείξουν την αρμόζουσα αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αναμένουμε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που προϋποθέτει σειρά από δράσεις, όπως την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στη βάση των αρχών της δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης, τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφής, την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης σε περιοχές προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων, που θα μειώσουν τα αίτια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να είναι θεατής στα τεκταινόμενα στη Συρία, απ’ όπου προέρχεται και η πλειοψηφία των προσφύγων.

Η ΕΕ κλυδωνίζεται εξαιτίας του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Όλοι όσοι θεωρούμε την Ευρώπη σπίτι μας οφείλουμε να εργαστούμε ώστε το μεταναστευτικό να μην καταστεί η θρυαλλίδα για την αποσύνθεση και τη διάλυση της ΕΕ, του πιο πετυχημένου εγχειρήματος που έφερε ειρήνη και ευημερία για δεκαετίες στην γηραιά ήπειρο.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Ελλάδος συμμετείχε, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Την τσεχική αντιπροσωπεία αποτελούσαν: η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Helena Valkova, οι βουλευτές κ.κ. Frantisek Elfmark, Leo Luzar και Eva Matyasova, και ο Πρέσβης κ. Jan Bondy.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Καραλαριώτου με εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ
Επόμενο άρθρο Ο πρόεδρος Νίκος Παπαγεωργίου στον Δήμαρχο Τεμπών