Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το Πλανητάριο της Λάρισας, καθώς μετά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με προϋπολογισμό 8.171.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή ενός ακόμη πρότυπου, εμβληματικού έργου για τη Λάρισα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Το Πλανητάριο της Λάρισας με τον διακριτικό τίτλο “Larissa Experience” θα είναι ένας πολυχώρος εικονικής πραγματικότητας, στα πρότυπα του Ευγενίδειου Ιδρύματος, με ειδικό πολιτιστικό και ψυχαγωγικό στίγμα. Το εντυπωσιακό κτίριο πρόκειται να ανεγερθεί σε χώρο δίπλα στο πάρκο Χατζηχαλάρ, αποτελώντας πόλο έλξης για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά και ένα σημαντικό μέσο ανάδειξης των τοπικών δραστηριοτήτων, με σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική ζωή της περιφέρειας.
Ο Πολυχώρος Εικονικής Πραγματικότητας περιλαμβάνει Θόλο – πλανητάριο, αίθουσα προσομοιωτών, αίθουσα προβολών τύπου i-max και εκπαιδευτική αίθουσα. Επιτρέπει την ταυτόχρονη φιλοξενία πολλών διαφορετικών εκδηλώσεων και παραστάσεων, αλλά και το συνδυασμό τους για μεγαλύτερης εμβέλειας εκδηλώσεις, όπως ένα συνέδριο. Οι χώροι του συγκροτήματος θα μπορούν να υποστηρίξουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως καλλιτεχνικές εκθέσεις, γιορτές, ημερίδες κλπ.
Η ζωή του Κέντρου επεκτείνεται και στον περιβάλλοντα χώρο, όπου προβλέπεται ένα μικρό υπαίθριο θέατρο για εκδηλώσεις, αλλά και για απλή χρήση από τους χρήστες του κέντρου, του πάρκου ή τους περαστικούς.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός « Ευχαριστώ τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη που ενέταξε το έργο στο ΠΔΕ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 8,1 εκατομμύριων ευρώ. Η ένταξη αυτή, επιτρέπει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την δημοπράτηση και την κατασκευή του έργου. Το Πλανητάριο πρόκειται να ενισχύσει την τουριστική προοπτική της Λάρισας και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, συνδυάζοντας την ποιοτική ψυχαγωγία με τις επιστήμες και τον πολιτισμό και αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες των οπτικοακουστικών μέσων».
Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός του κτιρίου εξελίσσεται σε τρία επίπεδα:
– ισόγειο (με χώρο υποδοχής-πληροφοριών, κυλικείο, καθιστικό, εκπαιδευτική αίθουσα, αίθουσα προσομοιωτών και αιθουσα προβολών i-max)
-πρώτο επίπεδο (πατάρι) με χώρους διαχείρισης και
-δεύτερο επίπεδο στο οποίο χωροθετείται η κύρια λειτουργία του Θόλου.
Επίσης έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες υποδομές για την προσβασιμότητα του χώρου από ΑμΕΑ, τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και εξοικονόμησης ενέργειας.