Ειδήσεις

Μάξιμος: Προσεκτικά με λογική ισοκατανομής η μετεγκατάσταση μεταναστών


«Με δεδομένη πια τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που ασφυκτιούν -και πράγματι είναι εκρηκτική η κατάσταση- στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα πρέπει πια να θεωρούμε δεδομένο ότι όσοι θα έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα μπορούν πια να επαναπροωθηθούν; Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία;

Το ζητούμενο είναι μήπως η κίνηση αυτή στέλνει ένα λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά. Μήπως θεωρήσουν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αυτοί που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια -μπορεί και οι διακινητές τους να διακινήσουν την είδηση- ότι “ορίστε το πρώτο βήμα έγινε για τη μετάβασή σας στην Ευρώπη, φεύγοντας  από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα”. Το ερώτημα είναι σε 6 μήνες τι θα γίνει αν έχουμε νέες χιλιάδες αφίξεις στα νησιά και έχουμε πάλι πίεση αποσυμφόρησης; Τι μήνυμα, λοιπόν, στέλνουμε; Θα μετατρέψουμε και την ηπειρωτική χώρα σε ένα απέραντο hotspot;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,  κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την παρέμβασή του στη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής που προεδρεύει και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος κατά την προηγούμενη πενταετία και τα επόμενα βήματα».

Τα μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ενημέρωσαν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος.

 

Νέα δομή μεταναστών στην Καρύτσα;

Ο Θεσσαλός πολιτικός στάθηκε ιδιαιτέρως στα προβλήματα που προκύπτουν στις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι «πολλές φορές υπάρχουν εύλογες αντιδράσεις. Στον σημερινό τύπο, στην πατρίδα μου, στη Λάρισα, κυριαρχούν δύο ειδήσεις. Η πρώτη, είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων του παραλιακού μετώπου, των παραλιών του νομού μας. Στην Καρύτσα, υπήρξε γενική συνέλευση των κατοίκων με συμμετοχή από το Στόμιο, το Ομόλιο, το Κόκκινο Νερό, γιατί υπήρχε η πληροφορία, ότι σε ξενοδοχείο πρώην συναδέλφου βουλευτού, θα εγκατασταθούν ασυνόδευτοι έφηβοι.

Μία περιοχή που διεκδικεί την τουριστική της ανάπτυξη, θεωρεί ότι δημιουργούνται σκιές και ερωτηματικά με την εγκατάσταση ασυνόδευτων εφήβων και θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η δεύτερη είδηση, ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας, στην οποία κάτοικοι της Μάνδρας, κατήγγειλαν ότι στη δομή φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Κουτσόχερο, ασυνόδευτος έφηβος, έβγαλε μαχαίρι και απείλησε παιδιά στην παιδική χαρά του χωριού. Επώνυμες καταγγελίες στο δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας.

Τα λέω αυτά, γιατί αν μπούμε σε μία λογική μετακίνησης πια προσφύγων-μεταναστών  από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτό θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και σε μία λογική ισοκατανομής, για να μην προκαλούνται αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπου νιώθουν ότι σηκώνουν ένα δυσβάστακτο βάρος, σε σχέση με άλλες περιοχές.

Στον Νομό της Λάρισας, ήδη υπάρχει μία δομή μεταναστών, στον Κουτσόχερο. Είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση η δημιουργία νέας δομής στο Κυψελοχώρι, η οποία σταμάτησε, “πάγωσε” από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά μιλούμε για μία νέα δομή, αν έχουμε μετεγκατάσταση σε ξενοδοχεία».

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Α.Θ.Ε.
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 45χρονη στη Λάρισα για ναρκωτικά