Αποκαλυπτήρια προτομής του Βαρώνου Κων/νου Βέλλιου (Μπέλλιου) στο Πνευματικό κέντρο του Δ. Αθηναίων


Απόδοση τιμής από το Δήμο Αθηναίων σε μια κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της Εθνικής Ευεργεσίας αποτελεί η φιλοτέχνηση της προτομής του βαρόνου Κων/νου Βέλλιου. Η προτομή στήθηκε στην είσοδο του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης και τα αποκαλυπτήρια της προτομής, η οποία φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Κώστα Αργύρη. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Εορδαίας και το Σύλλογο Βλατσιωτών Νομού Λάρισας που πρωτοστάτησε στην ανέγερση της προτομής.       Το πρόγραμμα έχει ως εξής    :
–    10.00Μνημόσυνο στον ΄Αγιο Γεώργιο Καρύτση (πλατεία Καρύτση)
–    11.00 Αμφιθέατρο « Αντώνης Τρίτσης»  του  πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων , όπου μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων θα ακολουθήσει ομιλία για τη ζωή και το έργο του βαρόνου Κων. Βέλλιου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας κ.Κώστα Βασβατέκη.
Κατόπιν στην αύλειο χώρο  του πνευματικού κέντρου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενώ τιμές θα αποδώσει η   Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.
Στη συνέχεια η Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας, θα παρουσιάσει χορούς της Βλάστης και της Μακεδονίας, συνοδεία ορχήστρας χάλκινων πνευστών.
Θα ακολουθήσει δεξίωση με εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι κυρίες μέλη του συλλόγου Βλατσιωτών.
Στις εκδηλώσεις  μνήμης Κων.Βέλλιου θα παραστεί και ο απόγονος της οικογένειας , ιατρός Βασίλειος Μπέλλιος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.
Ο βαρόνος Κων/νος Βέλλιος , όπως αναφέρει στη διαθήκη του, «είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Βλάστη της Δυτ. Μακεδονίας». στα 1772. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βλάστη και αργότερα μετανάστευσε στη Βιέννη όπου σπούδασε και κατόπιν ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες. Απέκτησε αμέτρητα πλούτη και έγινε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ολοκλήρου της Αυστρίας. Το 1817 του απενεμήθη από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ ο υψηλότατος τίτλος ευγενείας του βαρόνου της Αυστρίας. Υπήρξε Μέγας Εθνικός Ευεργέτης. Οι δωρεές του προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ήταν άπειρες. Μεταξύ αυτών:
Η ίδρυση και χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής εταιρείας Αθηνών της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Η χρηματοδότηση του κτιρίου της Αυστριακής πρεσβείας. Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οποία χαρίζει δύο χιλιάδες τόμους. Η συγκρότηση του Βέλλειου  κληροδοτήματος με το οποίο σπούδασαν μέχρι σήμερα πάνω από 3.ΟΟΟ  νέοι, μεταξύ αυτών ο Βλατσιώτης καθηγητής του Ελ.Βενιζέλου Μ. Σχολάρχος, ο επίσης Βλατσιώτης Ακαδημαϊκός Αντ. Κεραμόπουλος, ,ο καθηγητής Αλέξ. Σβώλος κ.α. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ήταν το πρώτο Δημοτικό Νοσοκομείο « Η ΕΛΠΙΣ» και κτίστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη του βαρόνου Κ.Βέλλιου και σε δικό του οικόπεδο.
΄Ετσι λοιπόν το 2001 ο Σύλλογος Βλατσιωτών Ν.Λάρισας, με αφορμή τις εργασίες ανακαίνισης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, έστειλε επιστολή-αναφορά στον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημ.Αβραμόπουλο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας του να εκπληρώσει  την υπόσχεση του 1ου Δημάρχου Αθηναίων κ. Πετράκη. Ο Δήμαρχος Πετράκης με επιστολή του προς τον βαρόνο Κ.Βέλλιο το 1836, αφού τον ευχαριστεί για τις πολλαπλές του ευεργεσίες προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και ιδιαίτερα στην πόλη των Αθηνών, λέγοντάς του  ότι είναι «άξιος της Εθνικής Ευγνωμοσύνης», του αναγγέλλει ότι «θα εντοιχίσει πλάκα από πεντελικόν λίθον με το όνομά του στην είσοδο του Νοσοκομείου Η ΕΛΠΙΣ»(νυν πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων) κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών της 4ηςΙουλίου 2002 όπου κλήθηκε να παραστεί και ο πρόεδρος του αιτούντος Συλλόγου Βλατσιωτών Νομού Λάρισας κ. Βασβατέκης , ο οποίος αφού ανέπτυξε το αίτημα του συλλόγου ζήτησε εκ μέρους όλων των Βλατσιωτών να τιμηθεί η μνήμη του βαρόνου Κων.Βέλλιου του Μεγάλου αυτού Εθνικού Ευεργέτη και Συμπατριώτη του,  με  την   τοποθέτηση  προτομής στην είσοδο του πνευματικού κέντρου. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων.  Η προτομή φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου.
Με τις εκδηλώσεις της Κυριακής 11 Μαρτίου, ο Δήμος Αθηναίων , η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Εορδαίας και ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας, αποδίδουν  την πρέπουσα τιμή σε μια κορυφαία φυσιογνωμία της ιστορίας μας, σ΄ένα Μεγάλο  Ευεργέτη της πόλης των Αθηνών , σ΄ένα Μεγάλο Ευεργέτη του ΄Εθνους.

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Άρση προστίμων σε πρατηριούχους υγρών καυσίμων»
Επόμενο άρθρο Συνεργασία του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας με την INTERAMERICAN - Ένταξη στο Δίκτυο Υγείας της INTERAMERICAN