Ειδήσεις

Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια: Απαραίτητοι οι εργαζόμενοι στη δασοπροστασία


Η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” τάχθηκε υπέρ της πρότασης ψηφίσματος που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην αντιπυρική προστασία  Θεσσαλίας.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης τόνισε σε δήλωσή του πως δεν θα μπορούσε να μην εκφράσει τη στήριξή του στο  δίκαιο αίτημα των εκατοντάδων εργαζομένων στη Θεσσαλία και των πάνω από 5.000 πανελλαδικά, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στην αντιπυρική προστασία, να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη λήξη του προγράμματος και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης, με αξιοπρεπή μισθό, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Θυμίζουμε πως τον Δεκέμβριο του 2018, με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας, άλλαξε η ειδικότητα των ανειδίκευτων εργατών σε δασεργάτες (κωδικός 651120) και το πρόγραμμα παρατάθηκε ως τις 15/11/2019, ημερομηνία λήξης του προγράμματος, που έχει ως αποτέλεσμα αφενός της απόλυση των εργαζομένων, αφετέρου τα τεράστια προβλήματα που θα προκύψουν στα ζητήματα της δασοπροστασίας.
Α. Ακρίβος: “Να διασφαλίσουμε την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος”
Αναλυτικά, στην δήλωσή του ο κ. Ακρίβος τόνισε: “Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζομένους. Είμαστε στο πλευρό τους και θα παραμείνουμε.
Είμαστε υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να ζουν σε ασφαλές περιβάλλον που δεν θα κινδυνεύουν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι περιουσίες τους επειδή το κράτος δεν εξασφαλίζει τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται.
Για μας είναι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος και αυτά είναι ανάγκη να διασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ειδικά σήμερα που η Κλιματική Αλλαγή έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι φανερό πως η προσέγγιση της πολιτικής προστασίας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να αλλάξει άρδην, ενώ θα πρέπει να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της έγκαιρα τα νέα δεδομένα. Σε αυτό, όπως όλοι καταλαβαίνετε, παίζουν καθοριστικό ρόλο οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα, κρίσιμο θέμα για όλα τα παραπάνω είναι να αλλάξει η νοοτροπία πολιτικών, διοίκησης και πολιτών σε ότι αφορά στις αναπτυξιακές προτεραιότητες σε σχέση με τα θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων ειδικά κάτω από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η προστασία των φυσικών πόρων δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ένα καθοριστικό στοιχείο της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μας. Κατά συνέπεια οι δράσεις πρόληψης των φυσικών φαινομένων που πρέπει να αναλάβουμε ως κράτος, κάτοικοι, αγρότες, επιχειρηματίες, ο καθένας σε ότι μας αναλογεί, δεν θα πρέπει να θεωρούνται «άχρηστες και αχρείαστες», αλλά καθοριστικό στοιχείο μιας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη.”

Προτάσεις για καλύτερη δασοπροστασία
Παράλληλα ο δραστήριος περιφερειακός σύμβουλος, με την ιδιότητα και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος, κατέθεσε μία δέσμη προτάσεων που θα μπορούσε να αναλάβει η Περιφέρεια για την καλύτερη δασοπροστασία της Θεσσαλίας:
– Ουσιαστική συνεργασία περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης
– Ουσιαστική συνεργασία στο εσωτερικό της Περιφέρειας με συνένωση των αρμοδιοτήτων Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Έργων κάτω από το ίδιο πολιτικό πρόσωπο που να έχει την ευθύνη διαχείρισης των μηχανημάτων της Περιφέρειας
– Δρομολόγηση Σχεδίου Βιώσιμης Κτηνοτροφίας σε επίπεδο περιφέρειας.
Επένδυση  στην προστασία των παραδοσιακών χρήσεων γης, να πλουτίσουμε το τοπίο με το παραδοσιακό μωσαϊκό από καλλιέργειες, αμπέλια, βοσκότοπους κλπ., που μπορεί να συμβάλλει ώστε οι πυρκαγιές να μην εξελίσσονται πολύ και να αντιμετωπίζονται ευκολότερα.
– Πρόγραμμα αναδασώσεων με δέντρα αγροδασικά που μπορούν να δημιουργήσουν αληθινές «αντιπυρικές ζώνες».
– Άμεση και υποχρεωτική από τους Δήμους  εφαρμογή του άρθρου 94 του Καλλικράτη (για τον καθαρισμό των εγκαταλειμμένων αγροτεμαχίων) με τη βοήθεια της μικτής χρήσης κτηματολογίου και GIS. Ως γνωστόν οι σχολάζουσες γαίες στην ύπαιθρο αποτελούν την ιδανική καύσιμη ύλη για την έρπουσα πυρκαγιά.
– Εφαρμογή σχεδίων  επέμβασης  και εκκένωσης οικισμών, αιφνιδιαστικές ασκήσεις (που ελέγχουν πραγματικά τη λειτουργία του συστήματος) κι όχι προγραμματισμένες που στην ουσία δεν ελέγχουν την ετοιμότητα του μηχανισμού.
– Στελέχωση πυροφυλακίων με ομάδες εκπαιδευμένων εθελοντών
Χρήση νέων τεχνολογιών (drones) για εποπτεία κι έλεγχο κυρίως την ώρα που εξελίσσεται μια πυρκαγιά.
– Υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ όπου η τάση ρεύματος το επιτρέπει
– Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές και γονείς  παράλληλα με την ενημέρωση για την πολιτική προστασία.
– Προγραμματισμός για αναβάθμιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο, με υποχρεωτικές ώρες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παράλληλα με την ενημέρωση για την πολιτική προστασία.
– Προγραμματισμός για την προώθηση των ‘πράσινων’ επαγγελμάτων στην τεχνική εκπαίδευση (διαχείριση δασών, υδάτων, προστατευόμενων περιοχών, αειφορικές καλλιέργειες, ενεργειακή αναβάθμιση, τεχνολογίες ΑΠΕ, βιοκλιματική αρχιτεκτονική κλπ.) και τη διαμόρφωση των απαραίτητων επαγγελματικών περιγραμμάτων.

Προηγούμενο άρθρο Ευρεία σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών
Επόμενο άρθρο Τελετή Απονομής Διπλωμάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών