«Πέρα από τη φύλαξη των συνόρων, που εντατικοποιείται σε Αιγαίο και Έβρο, στόχος μας είναι οι επιστροφές να φτάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020, αντί των 1806 που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και όλοι αντιλαμβάνονται ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία σοβαρή Κυβέρνηση που προστατεύει τα σύνορα και υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα!»
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου για το καθεστώς διεθνούς προστασίας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις 67.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής,αναφέρθηκεστις διατάξεις, που επιταχύνουν και αυστηροποιούν τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου, υπογραμμίζοντας:
«Το χρονικό διάστημα εξέτασης των αιτήσεων ορίζεται από 6 έως 9 μήνες για την κανονική διαδικασία και από 20 έως 30 ημέρες για την ταχύρρυθμη. Όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς λειτουργίας των κέντρων, θα έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο διακοπής της στέγασης καιτη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων, ενώ οι αιτήσεις τους θα εξετάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη μη συμμόρφωσή τους ως στοιχείο ικανό να παρακινήσει τη διαδικασία επιστροφής τους.
Οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών συνεχίζουν τη λειτουργία τους, αλλά θα στελεχώνονται από δικαστικούς λειτουργούς, ενώ οι προσφυγές στα δικαστήρια μεταφέρονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που μπορούν να ανταποκριθούν με ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως, και ορίζονται σύντομες προθεσμίες για την εκδίκαση των υποθέσεων και την έκδοση των αποφάσεων».
Περαιτέρω, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., εστίασε σε τρία σημεία του νομοσχεδίου,που αποθαρρύνουν τη μετανάστευση υπό τον μανδύα αιτήσεων ασύλου, σημειώνοντας:
«Ο αιτών θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί, αφού παρέλθουν έξι μήνες από την υποβολή του αιτήματός του και δεν έχει εκδοθεί απόφαση – χωρίς δική του υπαιτιότητα – ενώ σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης θα ανακαλείται.
Μέσω της κατάρτισης λιστών ασφαλών χωρών καταγωγής και τρίτων χωρών,θα επιταχύνονται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων και οι επιστροφές.Εφόσον ο αιτών προέρχεται ή έχει διέλθει από ασφαλή χώρα, συνεπάγεται ότι η αίτησή του απορρίπτεται ή, αντίστοιχα, ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για την εξέταση του αιτήματός του. Επιπλέον, απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας τόνισε:
«Η Κυβέρνησή μας προχωρά στον διαχωρισμό του μεταναστευτικού από το προσφυγικό, επειδήηΠατρίδα μας δεν διαθέτειτις υποδομές ούτε τον πληθυσμό, προκειμένου να φιλοξενήσει και να αφομοιώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δίνουμε μάχη για τη διεθνοποίηση του ζητήματος και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι δεν είμαστε Κυβέρνηση προθύμων, όπως οι προκάτοχοί μας, αλλά Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».