Ειδήσεις

Ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Bactrocera dorsalis


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους παραγωγούς και διακινητές φρούτων για τη διαπίστωση της παρουσίας ενήλικων εντόμων του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera dorsalis σε δημόσιους κήπους στην Περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς κοντά στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε παγίδες σε οπωρώνα αχλαδιάς στην Περιφέρεια Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν στη Νότια Γαλλία.

Όπως ενημερώσαμε με προηγούμενο Δελτίο Τύπου, το έντομο, που έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μπανάνες, τα μάνγκο και η παπάγια, απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ασίας και έχει αναφερθεί και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε η παρουσία του για πρώτη φορά σε οπωρώνες της Καμπανίας, αν και κάθε έτος καταγράφονται πολλές απορρίψεις σε εισαγόμενα φορτία φρούτων λόγω της παρουσία του σε αυτά.

Το έντομο εναποθέτει τα αβγά του (φωτο 1) στη σάρκα των καρπών των φυτών ξενιστών του, ενώ οι προνύμφες (φωτο 2) αναπτύσσονται τρεφόμενες από αυτή. Η νύμφωση γίνεται εντός του εδάφους κάτω από τα φυτά, όπου αναπτύχθηκαν οι προνύμφες και τα ενήλικα (φωτο 3) εμφανίζονται 1 με 2 εβδομάδες αργότερα.

Τα συμπτώματα από την προσβολή από το συγκεκριμένο έντομο είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί η Μύγα της Μεσογείου. Στους προσβεβλημένους καρπούς διακρίνονται αρχικά οι μεταχρωματισμοί γύρω από τις οπές ωοτοκίας και κατόπιν τα φρούτα μπορεί να εμφανίσουν σήψη ή ευδιάκριτες οπές που δημιουργούνται κατά την έξοδο των προνυμφών. Σε πολλές περιπτώσεις σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα ροδάκινα, έχουμε την εκροή σακχάρων που στερεοποιούνται δίπλα την περιοχή του νύγματος ωοτοκίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το έντομο μετακινείται και διασπείρεται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ως αβγό ή προνύμφη εντός των φρούτων, μέσω της μεταφοράς φορτίων φρούτων τόσο με το εμπόριο όσο και με απλούς ταξιδιώτες. Επίσης μπορεί να μετακινηθεί και ως νύμφη ή ενήλικο σε περίπτωση που ο χρόνος μετακίνησης των προϊόντων είναι μεγάλος, οπότε το έντομο έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Το έντομο μπορεί να μετακινηθεί, επίσης, μέσω των μέσων μετακίνησης χώματος ή λοιπών υποστρωμάτων ανάπτυξης φυτών ως νύμφη εντός αυτών των υλικών. Μπορεί, επίσης, να εξαπλωθεί ενεργητικά μέσω της πτήσης των ενηλίκων.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας διενεργεί κάθε χρόνο μακροσκοπικούς ελέγχους και ελέγχους παγίδων που αναρτώνται  σε οπωρώνες, προκειμένου να επιβεβαιώσει την απουσία του επιβλαβούς οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ Α’307) αποτελεί υποχρέωση των εμπλεκομένων να γνωστοποιούν άμεσα στην Υπηρεσία μας οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλέφωνα: 2413 511110, 511119, 511181).

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος» στο Χατζηγιάννειο
Επόμενο άρθρο Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας