- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Στην κυκλοφορία ο νέος κυκλικός κόμβος στα Αστέρια Αγριάς

Παραδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο νέος κυκλικός κόμβος στα Αστέρια της Αγριάς. O ισόπεδος κόμβος με σηματοδότηση μετατράπηκε  σε κυκλικό που προσφέρει αυξημένη ασφάλεια, δυνατότητα αναστροφής και χωρίς σήμανση ενώ παρέχεται δυνατότητα ομαλής μείωσης της ταχύτητας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 440.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Παραδώσαμε» δήλωσε  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  «ένα ακόμη σημαντικό συγκοινωνιακό έργο που αλλάζει την οδική εικόνα του παραλιακού άξονα που συνδέει την πόλη του Βόλου με τον οικισμό της Αγριάς. Ο νέος κυκλικός κόμβος που κατασκευάστηκε στο ύψος στα Αστέρια της Αγριάς αποτελεί ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής και  των επισκεπτών.  Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων -Απασχόλησης –Εμπορίου Θανάση Μόρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Γρηγόρη Ιγγλέση, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Χωροταξίας Γιάννη Τέα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Γιώργο Κίτσιο και Κώστα Χαλέβα και τις υπηρεσίες μας δημιουργούμε συνθήκες αυξημένης ασφάλειας στην μετακίνηση πεζών και οδηγών  ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που παρατηρείται μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.  Με  ολοκληρωμένο σχέδιο και προγραμματισμό δημιουργούμε ένα σύγχρονο  δίκτυο υποδομών, με στόχο  την οδική ασφάλεια, τη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά  και  την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Περιφέρειας  Θεσσαλίας, αφού τα έργα δημιουργούν θέσεις εργασίας» προσθέτει ο κ. Αγοραστός.

Στο σημείο όπου διασταυρώνεται η κίνηση από την παραλιακή από Βόλο προς Αγριά και από το τούνελ της Γορίτσας για όσους επιλέγουν τον Περιφερειακό προχώρησε η μετατροπή του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου με σηματοδότηση, σε κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Η επιλογή της συγκεκριμένης γεωμετρίας του κόμβου έλαβε υπόψη τα πλεονεκτήματα των κυκλικών κόμβων έναντι των σηματοδοτούμενων που είναι:

– Η αυξημένη ασφάλεια αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κυκλικών κόμβων, σε σχέση με άλλα είδη κόμβων, εξ’ αιτίας της μικρής ταχύτητας που επιβάλλουν, ενώ παρουσιάζουν λιγότερα συνολικά σημεία εμπλοκής και εξάλειψη εμπλοκής αριστερής στροφής.

– Η δυνατότητα αναστροφής, η οποία έχει εξαιρετική σημασία κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών στη χώρα.

– Ότι δεν απαιτείται φωτεινή σηματοδότηση των ισόπεδων κόμβων (μείωση του χρόνου αναμονής, μείωση του κόστους συντήρησης, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωση της ηχορύπανσης).

– Ότι παρέχεται η δυνατότητα ομαλής μείωσης της ταχύτητας.